Суспільство (відео)

У селі на Чернігівщині народилася піонерка фемінізму, авторка «Букваря» і започатковано вікові гончарні традиції (Відео)

Її називають піонеркою українського фемінізму. Регалії та заслуги цієї жінки, яка була опозиційною як до царської Росії, так і до радянської влади, важко злічити.

«Видатна громадська діячка, педагог, організатор першого дитячого садочка в Україні, авторка першого «Букварика», голова всесвітнього «Союзу українок»,- Тетяна Глушак, екскурсовод музею-садиби імені Софії Русової.

Софія Русова, уроджена Ліндфорс, народилася в шведсько-французькій родині в селі Олешня нинішньої Добрянської громади. На малій батьківщині свою землячку люблять і цінують. Із 2013 року тут діє музей-садиба імені Софії Русової.

«Ми дійсно пишаємося тим, що народилася вона саме в нашому селі. Тому що Олешня зараз знана. Відомою нашою землячкою, яка зробила дуже багато для України»,- Тетяна Глушак, екскурсовод музею-садиби імені Софії Русової.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На півночі Чернігівщини розпочався сезон збору «чорного золота» (Відео)

Музей містить багато архівних фото та документів, що тривалий час зберігалися в нащадків Софії Русової за кордоном. За ними можна скласти уявлення про історію родини видатної українки.

«У музеї зібрані матеріали, передані з Канади, США, зібрані правнуками Софії Русової,там ікони, з якими вона покидала назавжди Україну, в 1922 році»,- Тетяна Глушак, екскурсовод музею-садиби імені Софії Русової.

Крім цього, музей-садиба, що наразі знаходиться на фундаменті колишньої гончарної майстерні, містить ще одні сторінки гордості для олешнянців.

Гончарську справу тут розпочали більше ніж триста років тому переселенці з Полтавщини.

«Вони на околиці села знайшли білу, голубу, червону і сіру глину. Ось звідти й пішло гончарство»,- Тетяна Глушак, екскурсовод музею-садиби імені Софії Русової.

Гончарство в Олешні розвивають і тепер. Тут 12 родин займаються гончарною справою, а найстаршому гончарю – 95 років.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Ще статті по темі

Back to top button