Суспільство (відео)

У Центрі ремесел чубляться керівниці (Відео)

Наталія Войстрикова не стримує сліз, коли йдеться про матеріально-технічне наповнення її творчої майстерні. Понад десять років вона займається художньою обробкою шкіри й навчає цього чернігівських дітлахів у Центрі народних ремесел.

«Колись приходили матеріали в студію. Але заповнювати все самій важко. В іншій студії на погані умови скаржиться ще один майстер. У гончарній студії ані кругів, ані печі», — розповідає майстриня Наталія Войстрикова.

«Тут вона стояла. Тепер ця кімната пустує. Обпалювання здійснювати неможливо».

Піч для обпалювання глиняних виробів подарували спонсори, та дарунок свій забрали. Тепер майстри й учні не можуть навіть на виставку підготувати гарні роботи. Без печі вони просто розвалюються.

«Вона каже: ви надто багато здійснюєте обпалювань, і робите це для себе – ну, це просто…», — відзначає майстер Сергій Янков.

Дітлахи змушені займатися творчістю та вивчати народні ремесла в цих холодних і навіть аварійних кімнатах. Майстри нарікають: ані світла відповідного, ані затишку. Через сталеві рами постійно заливає дощ і засипає снігом. У холодні зими вікна вкриваються кригою. З’ясувати причину такої безгосподарності нам не вдалося. Керівниці Центру ремесел Наталії Тищенко на робочому місці не було. Телефоном вона повідомила, що деякі студії та коридор цього року відремонтували. Нині чекають нових пластикових вікон на весь центр. Та від коментарів відмовилася, посилаючись на те, що вона не розпорядник фінансових коштів. Кошти розподіляють тут. Обласний методичний центр на стадії ліквідації. Хоч цього року їм виділили значні суми.

«На 2017 рік було виділено 17 800 на піч і 2 гончарні круги для глиняних виробів», — розповідає в.о. начальника Обласного методичного центру Світлана Сакір.

Та придбати необхідне майстрам так і не вдалося.  Світлана Сакір вказує на керівницю центру. Мовляв, саме вона перешкоджає в закупівлі матеріалів.

«Ми як бюджетна організація не можемо купити в інтернеті чи на ринку. Нам потрібна технічна документація, а вона сказала, що займатися цим не буде», — продовжує в.о. начальника Обласного методичного центру Світлана Сакір.

Чвари між керівниками призвели до того, що страждають діти. А тут навчаються діти з багатодітних родин і ті, хто опинився в складних життєвих обставинах. У Департаменті культури нам повідомили, що найближчим часом планують перетворити Центр ремесел на комунальне підприємство і дати можливість заробляти на себе самостійно.

Журналіст: Наталія Тягнирядно

Оператор: Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button