Суспільство (відео)

На Чернігівщині посилять заходи щодо оповіщення громадян про загальну мобілізацію (Відео)

Чернігівський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки анонсував посилення заходів в області та місті Чернігові щодо оповіщення громадян про загальну мобілізацію.

«Наші представники територіальних центрів діють виключно на законних підставах. Усі наші законодавчі акти висвітлені в ЗМІ і є у відкритому доступі. Безпосередньо в Законі України «Про правовий режим воєнного стану» пункт 7 статті 8 визначено, що військове командування разом із військовими адміністраціями можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади запроваджувати та здійснювати в межах тимчасових обмежень конституційні права та свободи. Саме це полягає в тому, що ми зупиняємо громадян, переконуємося, що громадяни мають відповідні документи, які засвідчують їхню особу. І знову ж таки, у зв’язку з тим, що в нас загальна мобілізація, ми запрошуємо їх до територіальних центрів для проходження військово-лікарської комісії та з’ясування всіх обставин або відношень до військової служби», — Олег Гончарук, начальник Чернігівського обласного ТЦК та СП.

Також працівники ТЦК керуються додатковими постановами Кабміну, що регламентують порядок перевірки та вручення повістки. Це Постанова від 8 липня 2020 р. №573 та Постанова від 29 грудня 2021 р. №1456.

«Посадові особи територіальних центрів здійснюють оповіщення за місцем проживання, за місцем роботи, за місцем відпочинку і в місцях масового скупчення населення саме відповідно до цих нормативно-правових актів, саме перевірку документів. На сьогодні в законі України про військові обов’язки та військову службу і в Постанові Кабміну №1487 визначено обов’язки військовозобов’язаних та призовників. Там чітко зазначено що військовозобов’язані та призовники повинні прибувати за викликом до районних ТЦК та СП у разі їхнього виклику», — Олег Гончарук, начальник Чернігівського обласного ТЦК та СП.

За словами Олега Гончарука, найближчим часом в області збільшиться кількість патрулів, до складу яких входять представники Національної Гвардії, поліції та представники територіальних центрів.

«Сьогодні на території нашої області та міста Чернігова здійснюють свою діяльність патрулі. Як піші, так і автомобільні, ви можете бачити і на блокпостах військовослужбовців, які проводять оповіщення громадян, перевіряють у них наявність військово-облікових документів. З’ясовують їх місце знаходження і законність підстав перебування саме в Чернігівській області, тому що ми – прикордонна область», — Олег Гончарук, начальник Чернігівського обласного ТЦК та СП.

Нагадаємо, 7 квітня 2023 року уряд вніс зміни до положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, що дають можливість вручати військовозобов’язаним повістки незалежно від місця перебування на військовому обліку.

«Знову ж таки, наголошую, що не всі військовозобов’язані підлягають призову за загальною мобілізацією. У нас є категорія громадян, це призовники, віком 18 до 27 років, які раніше не проходили військову службу. Додатково в законі України про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, стаття 23, чітко визначені підстави для надання відстрочки від призову за загальною мобілізацією. Кожен може це прочитати та прибути до ТЦК і надати підтверджувальні документи, їм буде оформлено право на відстрочку. Додатково в кожному ТЦК проводиться військово-лікарська комісія, що визначає ступінь придатності військовозобов’язаного до проходження військової служби. І залежно від ступеня придатності військовозобов’язаний направляється до тієї чи іншої частини для подальшого проходження служби», — Олег Гончарук, начальник Чернігівського обласного ТЦК та СП.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення на Чернігівщині було мобілізовано понад 22 тисячі громадян. Цей процес буде тривати стільки, скільки буде тривати воєнний стан. Наразі по місту Чернігову відкрито 35 кримінальних справ стосовно тих, хто ухиляється від призову за мобілізацією.

«35 кримінальних справ зараз перебувають у провадженні, це справи саме стосовно ухилянтів, які не прибули за бойовими повістками. Додатково на тих громадян, які систематично ухиляються, ми подаємо адміністративні протоколи та притягуємо їх до адміністративної відповідальності. Якщо це перший випадок, то накладається адміністративний штраф у розмірі 1700 гривень, якщо це повторно – 5 000 гривень. І вже далі до цього громадянина можна застосовувати і кримінальну відповідальність», — Олег Гончарук, начальник Чернігівського обласного ТЦК та СП.

Ще статті по темі

Back to top button