Суспільство (відео)

«Українською – це цікаво»: чернігівки вивчають українську мову на спеціалізованому безкоштовному курсі (Відео)

«Я для себе поставила мету – думати українською», — Олена Миколаївна – відвідувачка курсів з української мови.

Знайомтеся, цю жінку звати Олена Миколаївна, вона чернігівка, яка значний період свого життя спілкувалася російською мовою.

«Я навчалася тоді, коли нас перевчали з української на російську, іспити треба було перевчати, бо я україномовну школу закінчила», — Олена Миколаївна – відвідувачка курсів з української мови.

Значний період життя спілкувалася, думала, навчалася та навчала російською і Неля Павлівна, вона також російськомовна чернігівка.

«Усе життя і я, і моя родина розмовляли російською. Я була вчителем російської літератури та мови», — Неля Павлівна – відвідувачка курсів з української мови.

Та наразі жінки ухвалили рішення викоренити російську мову зі своєї професії, побуту та життя. Натомість почати активно вивчати та милозвучно і правильно спілкуватися українською. Робити це разом із однодумцями вони можуть щосереди о 18:00 у просторі для жінок «Вільна».

«Щосереди, попри будь-яку погоду, ми біжимо сюди, щоб отримати оцей заряд української і спілкування», — Неля Павлівна – відвідувачка курсів з української мови.

«Ми чекаємо цих занять із великим задоволенням. Заняття відбуваються дуже цікаво. Ми не хвилюємося, що щось сказали неправильно», — Олена Миколаївна – відвідувачка курсів з української мови.

Викладачка української мови Світлана Молочко ділиться секретом успіху курсу серед учнів.

«Любимо людей і хочемо, щоб не просто вивчали сухі правила, а послуговувалися українською мовою від душі, спілкувалися серцем. Саме тому ми не лише повторюємо наголоси, не лише повторюємо правила написання слів, ми це робимо фрагментами, щоб не було дуже затягнено. Плюс ми це робимо з почуттям гумору і в легкій формі», — Світлана Молочко – викладачка української мови.

Разом з цим вивчають і українське мистецтво: під час занять читають класичну літературу, обговорюють образотворче мистецтво, слухають українські пісні та підспівують їм.

«Ми сприймаємо і висловлюємося українською, коли бачимо полотна образотворчого мистецтва, тобто ми такий синтез мистецтв проводимо», — Світлана Молочко – викладачка української мови.

Курс української мови «Українською – це цікаво» розпочав свою діяльність із початком роботи жіночого простору в Чернігові. Відтоді, ділиться менеджерка простору Вікторія Музика, цей курс лише набирав обертів та ставав дедалі популярнішим серед містянок.

«З першого дня було дуже багато зацікавлених дівчат. Дуже багато охочих перейти на українську мову, але це ще складно. Наша викладачка настільки цікаво це подає дівчатам, вони в такому захваті», — Вікторія Музика – менеджера простору «Вільна».

«Мені зовсім не хочеться розмовляти російською мовою. Російська мова «відпадає» навіть удома. Навіть удома я намагаюся розмовляти українською мовою», — Олена Миколаївна – відвідувачка курсів з української мови», — Олена Миколаївна – відвідувачка курсів з української мови.

Долучитися до вивчення української мови може кожна бажаюча щосереди о 18:00 в просторі «Вільна.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button