Суспільство (відео)

Унікальні артефакти: у Чернігові показали археологічні «родзинки» (Відео)

Зануритись у роки минулого та побачити цікаві речі, що збереглися до сьогодення, можна на історичній  виставці в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (у Колегіумі, на Валу).

На ній представлені артефакти та фотоматеріали з багатьох археологічних експедицій. Кожна річ, представлена на виставці, має власну історію та розповідає про події того часу. Археологічні дослідження здійснювались на території Єлецького і Троїцько-Іллінського монастирів, а також Спасо-Преображенського собору.

«Ми хотіли на нашій виставці показати, як це відбувається. Як ми можемо відтворити не тільки події, а, наприклад, що стосується Троїцько-Іллінського монастиря. Наразі ми можемо багато чого розповісти: як він був облаштований, зробити його реконструкцію, як топографічну, так і в часі», — науковий співробітник заповідника «Чернігів стародавній» Тетьяна Новик.

Під час розкопок було знайдено багато цікавих предметів, наприклад, керамічний посуд на території Троїцько-Іллінського комплексу, мереживо XVII століття з розкопок Спаського собору, але є найунікальніший експонат, що вирізняється серед інших:

«Одна з найцікавіших знахідок – це такий олов’яний штоф, який, на нашу думку, був явно оформлений зовні тими різьбарами, які займались виготовленням типографських кліше»,завідувач наукових досліджень «Чернігів стародавній» Володимир Руденок.

Виставка триватиме до березня. Тож кожен охочий зможе доторкнутися до історичного пилу минувшини.

Ще статті по темі

Back to top button