Суспільство (відео)

«Наша столітня»: Володимир В’ятрович у Чернігові презентував свою нову книгу (Відео)

«Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну» – книжка Володимира В’ятровича, відомого українського публіциста, історика, громадського діяча, політика, колишнього очільника Українського інституту національної пам’яті та архіву СБУ. Усі набуті знання автор використав під час написання «історичної енциклопедії» для українців, головною темою якої стали передумови та події війни. «Нашу столітню» автор презентував для чернігівців у «Будинку книги» та в бібліотеці ім. Коцюбинського.

«Книжка з’явилася зі спроби дати відповідь на запитання, яке дуже часто звучало, особливо після 24 лютого 2022-го: «Як стала можливою ця війна? Чому сталася ця війна?», — Володимир В’ятрович – автор книжки «Наша столітня», публіцист.

45 історичних уроків, нашвидкуруч записаних у телефонні нотатки в окопах і на блокпостах під час активної фази бойових дій на Київщині. Пізніше оформлені в книжку, що пояснює українцям сутність українсько-російської історії.

«Я розумів свій обов’язок моральний насамперед пояснити людям те, що відбувається. Для багатьох людей події після 24 лютого стали повним шоком. Попри те, що ми, історики, намагалися робити та розказувати про справжню історію українсько-російських стосунків, нас мало чули. Історія застерігала про дві речі, що цієї війни не могло не бути. І історія застерігала, що ця війна не може бути іншою, росія інакше не воює», — Володимир В’ятрович – автор книжки «Наша столітня», публіцист.

Автор зізнається, що «Нашу столітню» писати не планував, але, спостерігаючи за тим, що відбувається навколо і як на це реагують українці, занотовував усі свої думки в телефон і ділився ними в соціальних мережах.

«Я не можу лишатися осторонь від спроб щось писати. Ця книжка писана на телефоні. Все одно щось періодично записую у вільні хвилини часу. З тим, що зараз робиться, спати не дуже хочеться, тому замість того, аби в ліжку крутитися, краще щось написати», — Володимир В’ятрович – автор книжки «Наша столітня», публіцист.

Під час зустрічі автор також анонсував тему наступної книжки. Оскільки чимала частина дослідницької діяльності автора присвячена історії національно-визвольного руху в Україні, в наступному дітищі Володимир В’ятрович бажає втілити біографію генерала-хорунжого повстанської армії.

«Зараз одна з таких речей, яку хочу написати – біографія Василя Кука. Можливо, ви вже читали книгу Аліни Понипаляк, яка писала саме про цю постать. Але я хочу написати трохи ширше. Це людина, яку я особисто знав, останній командир повстанської армії. Мені здається, що через його біографію, він народжений у 1913 році, помер у 2007-му, просто прекрасно можна показати всю історію України», — Володимир В’ятрович – автор книжки «Наша столітня», публіцист.

Такі заходи на базі «Будинку книги» відбуваються вперше. Утім, директор Артем Стах запевняє: подібних ініціатив у майбутньому буде значно більше.

«Це перший захід у «Будинку книги», коли ми запросили автора, він провів тут автограф-сесію, презентацію. Дуже хотілося б, щоб і в майбутньому ми могли планувати та запрошувати авторів», — Артем Стах – директор КП «Будинок книги».

Актуальність сучасної української літератури складно переоцінити, адже саме завдяки їй у нас формується модерне світобачення, без шаблонів та обмежень. І саме це допомагає нам ширше мислити та будувати успішну державу.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button