Суспільство (відео)

В Остер спустили ніжинський колектор. У екологів з’явилися нові версії забруднення річки (Відео)

У Мінекології України повідомили, що за даними лабораторії, яка здійснила у річці Остер відбір води для аналізу, в усіх пробах зафіксоване перевищення гранично допустимих концентрацій для водойми рибогосподарського призначення: по залізу загальному – від 3 до 10 разів, амонію – до 3 разів, фосфат-іонів – до 2 разів. З цією версією погоджуються й місцеві активісти. Раніше подейкували, що причина забруднення річки – хімічні викиди Ніжинського лакофарбового підприємства.

«Навколо Ніжина ми об’їхали все побережжя річки Остер, річки В’юниця. І ми навіть можемо сказати, що знайшли місце, де це скидання могло відбутися. Там зараз шлюзи вище за течією закриті, водички там залишилося дуже мало, але вона отака як у нас в Острі – чорна, смердюча», — активіст Анатолій Гуц.

Активісти припускають, що територіально скид нечистот здійснили в районі ніжинської кільцевої дороги біля селищ Григорівка та Григоро-Іванівка. Саме між ними й розташовані ніжинські очисні споруди. Нині продовжує працювати створена комісія при Козелецькій райдержадміністрації, до складу якої залучені фахівці санепідемстанції, підрозділів надзвичайних ситуацій, екологічної інспекції та водного господарства. 7 липня  були відібрані проби води в місті впадіння річки Остер у річку Десна. Деснянським БУВР, а нині й «Київводресурсами» здійснюється контроль за водогосподарською ситуацією на річці Остер.

 «Ця проблема не локальна, а загальнонаціональна, адже Остер впадає в Десну, а Десна – в Дніпро. І в кранах столичних квартир уже може текти отруєна вода», — журналістка  Яна Тітенок.

Також 7 липня на пленарному засіданні в Київській міській раді планували обговорити реальну ситуацію щодо наслідків для Києва від забруднень річки Остер, що впадає в Десну і з якої, відповідно, жителі столиці п’ють воду. Ми спробували з’ясувати причини екокатастрофи у фахових спеціалістів Чернігівської ОДА, нас перенаправляли від одного відділу до іншого. В управлінні екологічної безпеки та дозвільної системи врешті-решт проблему прокоментували так.

«Ніхто там не скидає нічого, немає там нічого, на сьогодні немає такого підтвердження. А виключно через те, що так склалися такі природні умови перед цим. Зробили виміри води і кисню – це дуже мало кисню. Звісно, що не вистачає живності. Природне явище. Нічого не зробиш. Висока температура, були дощі, які змивали, в річку попадала органіка. І якраз оце все і склалося», — заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської  ОДА, начальник управління екологічної безпеки та дозвільної системи Тетяна Небрат.

А поки ніжинські, чернігівські та столичні чиновники з’ясовують причини екокатастрофи, козелецькі активісти – небайдужі громадяни, чекають результатів своєї незалежної експертизи.

Ще статті по темі

Back to top button