Суспільство (відео)

Вчитися ніколи не пізно: чернігівські пенсіонери стають студентами Університету третього віку (Відео)

Вони вивчають мови, комп´ютер і сучасні технології. Чернігівські пенсіонери активно долучаються до освітньої послуги – Університет третього віку. Її надає Деснянський територіальний центр соціального обслуговування вже дев´ятий рік поспіль. Навчання проводять для людей поважного віку та осіб з інвалідністю, які перебувають тут на обліку. Щороку є різні факультети та дисципліни.

«Торік ми вивчали німецьку мову, цього року вивчали англійську, коли не було карантинних обмежень. Психологія – це один із найулюбленіших предметів наших відвідувачів, також дуже цікавий предмет «Пенсіонер у сучасному соціумі» зараз вивчаємо. Це ми вчимо людей поважного віку компютерних технологій, користуватися сучасними гаджетами та банківськими продуктами», — Любов Ігнатікова, завідувачка відділення денного перебування Деснянського територіального центру соціального обслуговування.

Викладають в університеті працівники територіального центру. Активно тут задіюють методику «Рівний рівному». Таким чином деякі предмети читають і самі пенсіонери. Наприклад, Олександра Іванівна викладає в Університеті третього віку українську мову. Каже, що працює вже другий рік. Готується до занять довго та ретельно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літературне життя сільської пенсіонерки з прикордоння

«Оскільки в мене освіта – фізмат, а я ходжу на курси української мови при бібліотеці центральній уже шостий рік, там я черпаю знання. Кожне слово я маю виміряти… і хоч що я пропонувала б слухачам, я маю бути впевнена, що це саме так», — Олександра Дідович, викладач української мови в Університеті третього віку.

Пані Олександра наголошує – показником її роботи є те, що люди охоче приходять на заняття. Оцінок вона не ставить, однак вигадує цікаві завдання. Наприклад, придумати оповідання, щоб усі слова починалися на одну букву.

«Як задала це завдання, торік відбою не було. Тут люди дуже творчі. Вони ж не вічно пенсіонери, у них за плечима і досвід, і освіта, тому людям якщо цікаво, то ходять. Я намагаюсь познайомити їх і з українською літературою. Сьогодні в нас написання іншомовних слів, а друга частинка, оскільки 9 Травня було недавно, то друга частинка – Чернігівщина в роки війни, що робилося на окупованій території», — Олександра Дідович, викладач української мови в Університеті третього віку.

Пані Раїса розповіла, що в її шкільні роки українську мову вивчали побіжно. Вона могла читати українські твори, розуміла мову, але сама розмовляти не могла. Тому зараз вирішила надолужити згаяне.

«Мабуть, настав для мене той час, коли я повернулася обличчям до мови і зрозуміла, що треба зайнятися вивченням досконало моєї рідної мови. Дуже вдячна, що мені допомагає наш викладач Олександра Іванівна Дідович. Вона нам дуже багато часу приділяє», — Раїса Крічкова, слухачка курсів української мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині з’явилися нові зіркові пенсіонерки (Відео)

На заняттях слухачі читають вірші українських письменників, ставлять сценки. Долучаються навіть самі співробітники терцентру.

«Я тут працюю. Мені і потрібно, і цікаво. Наче знаємо ми свою мову, але багато чого не знаємо. Вивчаємо нові слова, новий правопис, який зявився в нашій українській мові. Цікаво вчити наголоси на словах, ми неправильно їх вимовляємо. Весело проходять уроки», — Наталія Заяць, культорганізатор перебування Деснянського територіального центру.

Заняття в терцентрі планують залежно від індивідуальних особливостей отримувачів послуг. Розклад планують на місяць або на тиждень, залежно від потреб. Тривалість занять різна – від 45 хвилин до кількох годин.

«Якщо це українська мова, то приблизно годину. Психологія також десь із годину. Компютерна грамотність… тут люди більше втомлюються, вона триває 45 хвилин. Якщо це арт-терапія, то може і 2-3 години зайняти. Заняття проходять не лише в Університеті третього віку. Взагалі всім цим займається відділення денного перебування, яке складає план роботи на тиждень і відвідувачі ходять. Це і Університет третього віку, й інші послуги, які надаються в цьому відділенні», — Любов Ігнатікова, завідувачка відділення денного перебування Деснянського територіального центру.

Учасники освітньої програми можуть самі обирати напрями, які вивчатимуть. Через карантин групи за інтересами ділять на менші, по 10-15 осіб, які й приходять на заняття. Також сюди запрошують різних фахівців та організовують зустрічі з цікавими людьми. Коли не було локдауну, навчання пенсіонерів проводили в «Чернігівській політехніці», з якою терцентр активно співпрацює.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button