Суспільство (відео)

Нова система оповіщення з’явиться в кількох населених пунктах Чернігівщини (Відео)

Інформуватиме про вид небезпеки та працюватиме автономно – роботу модернізованої системи оповіщення з таким функціоналом планують запустити в низці населених пунктів області. Про це під час брифінгу заявив директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА Сергій Болдирев.

«Ми з квітня розпочали цю роботу, звернулися до міжнародних партнерів. Вони нас почули і ми почали з ними працювати. Проєкт погоджений. Зараз він на експертизі. Наступний етап – фонд «За сильну Україну» оголосить тендер, щоб визначити, хто проводитиме ці роботи в місті Чернігові», — Сергій Болдирев – директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОВА.

За словами Сергія Болдирева, система оповіщення, що сьогодні інформує населення Чернігівщини, має низку недоліків. Серед них: недостатня інформаційна наповненість звукового сигналу, тобто система подає лише звук, так зване «завивання», без відповідного дикторського супроводу з поясненням загрози. Також вона залежна від подачі електропостачання, а сигнал вмикається з використанням дротів «Укртелекому», у разі пошкодження яких сигнал оповіщення запустити неможливо. В модернізованій системі оповіщення ці дефекти враховані й усунені.

«У разі зникнення електропостачання сирени працюватимуть на акумуляторах, середня тривалість роботи – 15 годин. Сигнал на їх включення здійснюється з допомогою мобільного зв’язку, тобто жодних дротів. Система достатньо автономна та достатньо захищена. Гучномовець після подання сигналу «Увага» в мовному режимі надає інформацію, в чому проблема: ракетна небезпека, авіаційна, а можливо, природне явище», — Сергій Болдирев – директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОВА.

Сергій Болдирев також зазначив, що подібна система оповіщення вже встановлена в прикордонних Городні та Острі. Надалі запланована реалізація проєкту ще в кількох населених пунктах області. 

«На сьогодні така сама робота проведена в Новгороді-Сіверському, Семенівці, Добрянці та в Ріпках. Це все прикордоння. Там зазвичай у колишніх районних центрах були 1-2 гучномовці, що подавали сигнал небезпеки. Після реалізації проєкту… Я думаю, що це до кінця року буде реалізовано», — Сергій Болдирев – директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОВА.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button