Суспільство (відео)

«Великдень на порозі»: в Чернігові відбувся майстер-клас із писанкарства (Відео)

«Кажуть, що крашанки і писанки виготовляють саме у Чистий четвер, у Великий четвер, тож ми суворо за призначенням використовуємо цей день і, як то кажуть, із Богом». 

У Великий четвер (або як ще прийнято його називати – Чистий четвер) жителі Чернігова вчилися малювати писанки під час майстер-класу, організованого працівниками Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

«Вирішила поділитись своїми знаннями, адже вже багато років малювати писанки – моє хобі.

Я дуже багато експериментувала, багато різних технік випробувала. Врешті-решт, це моя найулюбленіша, яку я показуватиму – писанкарство воском»,- Ірина Бугера – наукова співробітниця відділу музейної та науково-фондової діяльності НАІЗ «Чернігів стародавній».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зібрати великодній кошик і що символізують страви у ньому

Ніна Самойлова дбайливо виводить писачком заповітний візерунок по яєчній шкарлупі. Жінка ділиться: під час таїнства малювання писанки думає про свого коханого, адже ця писанка – оберіг для нього.

«Для мене це перший раз і для мене це незвідане, тому хочеться спробувати те, чого ніколи не пробувала.

Я цю писанку хочу подарувати своєму чоловіку для захисту»,- Ніна Самойлова – учасниця майстер-класу.

Кожен регіон України, розповідає Ірина Бугера, має свої особливі візерунки, якими місцеві прикрашають писанки. Утім, мета цього майстер-класу – не створити ідеально правильні, а намалювати такі, що будуть наповнені змістами від своїх авторів.

«Писанки будемо малювати, хто які захоче. У мене є писанки з різних регіонів, різної складності виконання, я принесла їх як зразок.

Я вважаю, всі впораються і у всіх все вдасться»,- Ірина Бугера – наукова співробітниця відділу музейної та науково-фондової діяльності НАІЗ «Чернігів стародавній».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button