Суспільство (відео)

Велосипеди та електросамокати в Чернігові: яких правил мають дотримуватися водії (Відео)

Щороку в Україні та, зокрема, в Чернігові набуває дедалі більшої популярності такий вид транспорту, як велосипеди та електросамокати. Найбільша їхня перевага – в екологічності, оскільки вони більш сприятливі для довкілля, аніж автомобілі й інші види транспорту. Проте деякі водії велосипедів та електросамокатів нехтують правилами дорожнього руху, як наслідок – трапляються дорожньо-транспортні пригоди з їхньою участю.

«Якщо ми говоримо про правила дорожнього руху для велосипедистів, то чітко прописано в правилах дорожнього руху саме вимоги до велосипедистів, і велосипед вважається як транспортний засіб, що приводиться в дію саме мускульною силою людини. Відповідно, є розділ саме про них як учасників дорожнього руху»,- Аліна Чемерис, начальниця відділу зв’язків із громадськістю Патрульної поліції області.

Рухатися дорогою на велосипедах дозволяється особам, які досягли 14-річного віку. Правила їзди на велосипеді чітко сформовані в правилах дорожнього руху, тому перш ніж сісти за цей вид транспорту, треба докладно з ними ознайомитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині водій комбайну наїхав на вибухівку

«На велосипедистах мають бути світлоповертальні елементи, велосипед має бути оснащений червоним катафотом ззаду, білим катафотом – спереду та бічними помаранчевими. Це загальносвітові приклади. І ми в нашій веломайстерні безкоштовно видаємо такі аксесуари.

Це все рятує життя. Це підвищує безпеку. Ввечері велосипедистів видно за 100 метрів, якщо на них є світлоповертальні елементи»,- Сергій Безбородько, екоактивіст.

«Патрульна поліція дуже зараз звертає увагу на велосипедистів. Надзвичайно великий аспект, тому що вони мають підпорядковуватися цим правилам. На жаль, дехто просто цього не знає.

Мати свій справний велосипед, стежити за технічним станом, не перевозити габаритний вантаж, не перевозити дітей на передньому чи задньому сидіннях. І так далі. Відповідно, має рухатися якомога правіше, не рухатися пішохідними зонами, тротуарами, якщо є велодоріжка, тощо»,- Аліна Чемерис, начальниця відділу зв’язків із громадськістю Патрульної поліції області.

Від 5 квітня 2023 року й електросамокати також вважаються транспортним засобом. Якщо вже такі засоби для пересування вважаються транспортом, то й люди, які користуються ними, вважаються не пішоходами, а водіями в дорожньому русі.

«Якщо говорити про електросамокати, то, на жаль, правила дорожнього руху не визначають для них окремого розділу і не визначають для них певних правил, яким вони мають підпорядковуватися. Єдине, що були внесені зміни в Закон України про дорожній рух, що саме електросамокати є транспортним засобом. Тобто якщо вже виникла якась дорожньо-транспортна пригода, учасник, який кермує цим засобом, уже підлягає відповідальності»,- Аліна Чемерис, начальниця відділу зв’язків із громадськістю Патрульної поліції області.

Дуже важливо під час їзди на велосипеді й електросамокаті дотримуватися правил безпеки, перед поїздкою перевіряти транспорт на справність й оснащувати його та себе світлоповертальними елементами в темну пору доби.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button