Суспільство (відео)

«Вічний» постамент від Леніна в Чернігові трощитимуть «дорогоцінним» обладнанням (Відео)

Цю похмуру бетонну тумбу ніяк не можуть дістати з землі. Кого вже тільки не кликали на допомогу: працювали тут і комунальники, і техніку підганяли, і спеціальне обладнання використовували. Але постамент виявився більш витривалим, ніж пам’ятник вождю пролетаріату.

Місце наче зачароване. І з проектом меморіалу замість постаменту чиновники ніяк не визначаться, і сам демонтаж бетонної тумби триває вже більше місяця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Довженка – на місце Леніна: чернігівці хочуть новий пам’ятник.

«Висота, згідно з документацією, цього постаменту – шість метрів і власне бронзовий пам’ятник Леніну – п’ять і одна десята метра. Тобто вага дуже велика, і це правильно було зроблено, що такий міцний і потужний постамент, тому що це, по-перше, безпека – щоб воно, не дай Бог, не звалилося. А по-друге, щоб вітер, інші катаклізми його не збили», — представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Пам’ятник встановлювали 50 років тому, безперечно, що тоді Леніна ставили «на віки», а тому робили все на совість, зазначають будівельники.

«Тут моноліт – рідкий бетон. Робиться каркас з арматури і потім заливається рідким бетоном. Ну, бетон із роками що довше стоїть, то міцніший стає», — будівельник Микола Сидоренко.

Про це, очевидно, і не здогадувалися комунальники, адже обіцяли розібрати постамент за тиждень.

«Ми спочатку хотіли це зробити власними силами комунального підприємства, взяли гідромолот. Але коли почали довбати цей постамент – почала ламатися техніка. Тому вирішили найняти фахових людей, які алмазним тросом усе це поріжуть на кубики – ми їх завантажимо і вивеземо», — начальник управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради Ярослав Куц.

Як з’ясувалось, алмазний трос – задоволення не з дешевих. Послуги приватної фірми коштуватимуть місту орієнтовно півмільйона гривень. Попереду тривала тендерна процедура. Чернігівцям щодня споглядати бетонний стовп, звісно, набридло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові почали демонтаж «ленінського трону».

«Влада сказала, що за тиждень усе знесуть. Але тут воно стоїть уже два місяці, мабуть», — місцевий мешканець Михайло Калита.

«Господаря треба наймати – приводити в порядок і прибирати місце. Він не повинен довше стояти, якщо вже облущили кругом – треба приводити в порядок місце», — місцевий мешканець Микола Гавришенко.

Роботи з демонтажу постаменту почали ще 5 грудня. Але тепер, мабуть, не завершать і до весни. Бо коли знімуть верхню частину – ніхто не знає, скільки ще метрів бетону в землі.

Журналіст Аліна Клименко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

5 коментарів

  1. только откровенные идиоты, могут тратить титанические усилия и средства (первично 500 тыс.!) для уничтожения, а не ПРИСПОСОБЛЕНИЯ чего-то капитального под новую функцию…
    Атрошенко рулит.(…

  2. …удивляет настолько мы оглупели.
    Ребята, да объявите в конце концов КОНКУРС, на обыгрывание постамента и пространства вокруг него!
    Хотя бы на те же 500 тыс.грн (стоимостью разрушения постамента. Даде без учета вывоза и утилизации «кубиков») — и в течении максимум 3 месяцев будет как минимум несколько хороших идей!
    И, — БЕЗ ПОЗОРА для Города.

    …и просьба к Меру. Больше никогда не объявлять свои ПОЗОРНЫЕ «конкурсы» с ПОЗОРНЫМИ «призовыми» 5 тыс.грн. Как это делалось ранее.
    https://www.0462.ua/news/1395425

  3. Так эти болваны вначале сломают за 500000грн., потом начнут придумывать что туда влепить (объявят конкурс за 5000грн.,), и поставят ещё один фонтан за 2000000грн. ))) А можно же ведь действительно придумать, ну может хоть какой-нибудь оберiг сотворили бы ( верба + калина + барвiнок + васильки). Ну как-то так, если можно эти символы объединять в какой-нибудь узор или переплетение. Не уверен, но предполагаю что нормальная ковка было бы не плохо.

  4. Шановні АМОНІТ, ТРОТИЛ, ДИНАМІТ, ТОЛ, ТОЛУОЛ…… Звертайтеся до ЗСУ! Дешево та сердито! Презентуйте хлопцям пару бензопил в АТО і все буде файно…

  5. Да,в самом деле,нашому меру»супер астету»:
    — Фонтан! Только фонтан!!!! Впехрююююд товарищи!!!
    А было бы реально круто если на том постаменте был обериг Чернигова,или же большой трезубец с козаками.ЗАЧЕМ ЛОМАТЬ,если можно красиво обыграть???????

Back to top button