Суспільство (відео)

Видача довідок у 2026-му та подовження терміну ремонту вулиці – основне з чергового виконкому ЧМР (Відео)

Хочеш отримати необхідну довідку – чекай два роки. Такий порядок дій Чернігівської міської ради для тих, хто планує оформлення для своєї дитини статусу постраждалої внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів. Утім, такі терміни не влаштовують чернігівців і вони вимагають пояснень від представників місцевого самоврядування. Під час чергового виконкому прозвітувала Олена Зінченко, начальник управління у справах дітей.

«Надання статусу передбачено постановою Кабінету Міністрів, визначений порядок, люди звертаються. Майже всі діти міста Чернігова, які станом на 24 лютого не досягли 18 років, мають право на встановлення цього статусу. Також усі діти ВПО, це ще дві тисячі дітей. Загалом, це орієнтовно 46 тисяч дітей. Ми максимально приймаємо заяви, порушення адміністративних термінів немає, заяви опрацьовуються вчасно і ведеться попередній запис. Наразі запис ведеться на 2025 рік», — Олена Зінченко – начальник служби у справах дітей ЧМР.

Проблему записів для отримання довідки на 2025 рік варто розглянути докладніше. Вже кілька тижнів в інформаційному просторі чернігівці палко обговорюють проблему, перед якою чимало містян постали на моменті запису на процедуру оформлення для своєї дитини статусу постраждалої внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів. Проблема проста та зрозуміла – мало хто хоче чекати два роки в черзі, аби отримати необхідну довідку.

Кілька днів тому на сторінці депутатки Чернігівської міської ради Марини Семененко з’явився допис, у якому вона анонсувала створення проєкту рішення, в якому йдеться про автоматичне отримання відповідного статусу всіма дітьми, які на момент початку повномасштабного вторгнення були зареєстровані в Чернігові. Утім, у міськраді цю пропозицію відхилили, з допису Марини Семененко розуміємо, що причиною відмови стала буцімто відсутність у цього рішення юридичної сили.

Та поки Чернігівська міськрада шукає виправдання, аби пояснити свою симпатію до надлишкової бюрократії, працівники відповідних структур і чернігівці чекають, коли градус напруження спаде.

«Так, це відчувається, напруження є, але ми пояснюємо, роз’яснюємо. Якщо є потреба в нагальному встановленні, ми завжди йдемо назустріч, тому конфліктних ситуацій нема», — Олена Зінченко – начальник служби у справах дітей ЧМР.

На факт зростання напруження через довідки, а точніше їх відсутність, як у структурному підрозділі міської ради, так і серед містян, які не розуміють, чому мають чекати так довго, виконувач обов’язків чернігівського міського голови Олександр Ломако відреагував доволі спокійно, вважаючи, що вирішити проблему зможуть додаткові наймані працівники для управління у справах дітей, котрі буцімто зможуть розгребти завали звернень і значно пришвидшити темпи роботи. Чи станеться так, як гадається? Дізнаємося згодом.

А наразі не менш болюча для Чернігова та чернігівців тема – перекриття вулиці Любецької. Нагадаємо, рух нею заборонили ще 27 березня 2023 року в зв’язку з ремонтом водопроводу. Тоді планувалося, що ремонтні роботи вдасться завершити до 31 серпня 2023 року. Утім, вулиця перекрита досі. А під час чергового виконкому заступник начальника управління житлово-комунального господарства Євгеній Дейнеко зазначив, що обмеження руху цією вулицею продовжено до 15 листопада 2023 року включно.

«На сьогодні в нас по вулиці Любецька перекритий рух, повністю від вулиці Івана Мазепи до вулиці Ріпкинської. У зв’язку з неодноразовими зверненнями від підприємств, які там розташовані, від медичних закладів, від дитячої обласної міської поліклініки, від управління транспорту стосовно можливості відкрити рух через перехрестя вулиця Любецька, вулиця В’ячеслава Чорновола. Цим рішенням пропонується перекрити цю ділянку вулиці Любецька: від Мазепи до Чорновола і від Чорновола до Ріпкинської. Тобто проїзд по вулиці В’ячеслава Чорновола буде відкритий», — Євгеній Дейнеко – заступник начальника управління ЖКГ ЧМР.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button