Суспільство (відео)

Видатки на ліквідацію воєнних дій та оборону: хто наповнює бюджет Чернігова (Відео)

Надходження від військовослужбовців шляхом податку на доходи фізичних осіб неабияк підтримують бюджет міста. Це підтверджує фінансовий звіт про виконання бюджету Чернігівської міської територіальної громади за 9 місяців, який заслухали на засіданні виконавчого комітету.

«Ми отримали до бюджету загальним обсягом 2 мільярди 345 мільйонів, що на 3,8 відсотка більше ніж минулого року. Зокрема, переважно за рахунок податку на доходи фізичних осіб із грошового забезпечення військовослужбовців. Хочу звернути увагу, що до цільового фонду, який утворений Чернігівською міської радою, надійшло 11,9 мільйона, із яких 11,4 надійшли після 24 лютого для вирішення першочергових завдань на відновлення міста. Кошти було спрямовано на відновлення тролейбусної лінії – 7 мільйонів і на капітальний ремонт та на аварійно-відновлювальні роботи житлових будинків – 4,3 мільйона», — Олена Лисенко, начальник фінансового управління ЧМР.

Також місто отримало 28 мільйонів благодійної допомоги, грантів і дарунків від міжнародних партнерів і благодійників на валютний рахунок.

«Щодо загального фонду, то власні та закріплені джерела надходження виконані – отримали ми мільярд 850 мільйонів, що на 601 мільйон менше, або на 24 відсотки менше затверджених призначень поточного року»,- Олена Лисенко, начальник фінансового управління ЧМР.

Зменшення надходжень насамперед пов’язане з воєнними діями, які відбувалися на території міста. Через це багато підприємств були зруйновані та припинили своє існування, але й ті, що залишилися, значно зменшили обсяги виробництв. Також зменшилися надходження від акцизних податків.

«Хоча немає переліку, але підприємства не сплачують ні плату за землю, ні податок на нерухоме майно. Значно скоротилася доля суб’єктів, які сплачують єдиний податок. Якщо порівнювати ПДФО з заробітної плати, то в нас зменшення 55 мільйонів, це на 10 відсотків, порівнювано з минулим роком. ПДФО зменшилось у заробітній платі по підприємствах. Акцизний податок також у нас зменшився через те, що була встановлена нульова ставка акцизу на пальне, недоотримано в нас майже 39 мільйонів. Офіційні трансферти зменшилися для загального фонду через те, що отримуємо виключно освітню субвенцію, жодних інших, як було раніше, наприклад, на соціально-економічний розвиток у цьому напрямі ми не отримуємо», — Олена Лисенко, начальник фінансового управління ЧМР.

Видатки насамперед пов’язані з ліквідацією руйнувань, яких завдали рашисти, а також на заходи безпеки.

«Видатки становили 1 мільярд 740 мільйонів, майже 60 відсотків – це соціально-культурна сфера. 49 відсотків – це освітня галузь. На заходи, пов’язані з ТРО, ліквідацію наслідків воєнних дій, а також облаштування укриттів протягом 9 місяців спрямовано 325 мільйонів гривень, і далі цей процес продовжується. Значне зростання видатків на соціальне забезпечення. Зокрема, матеріальна допомога власникам приватних будинків, які знищені та пошкоджені під час військової агресії, спрямовано вже 13,6 мільйона. Отримали допомогу 716 мешканців. І на часткову компенсацію мешканцям пошкоджених вікон – 3,6 мільйона», — Олена Лисенко, начальник фінансового управління ЧМР.

Також триває ліквідація наслідків воєнних дій на комунальних підприємствах та об’єктах критичної інфраструктури.

«2022 рік – на жаль, це рік війни. Жодного розвитку в розумінні людському, що таке розвиток, місто Чернігів не мало. А за статтями здається як видатки бюджету та розвитку. Ремонти багатоповерхових будинків, генераторів, зокрема в 917 підвальних приміщень, а це бюджет розвитку,ну от розвинули місто», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button