Суспільство (відео)

Відкрити кафе під час війни: чернігівець поділився досвідом, як не боятися розпочати власну справу (Відео)

Вести бізнес під час війни надскладно, але цілком реально. Це підтверджують не тільки підприємці, які поновили роботу, а й ті, хто в цей непростий час із нуля відкрив свою справу. Таким прикладом є Віталій Чернюк, який разом зі своєю дівчиною заснували невеличку кав’ярню.

«Це цікава сфера, для нас вона дуже близька. Особисто я дуже люблю каву, а вона, навпаки, дуже любить чай. Ми довго обговорювали, що це буде – чайна або кав’ярня. Думали, в якому стилі краще все це зробити. Вирішили відкрити невеличку сімейну кав’ярню та спробувати, що це таке, як буде розвиватися справа. Навіть не тому, що ми хотіли отримати багато коштів, просто знали, що ця справа принесе нам багато задоволення», — Віталій Чернюк, підприємець.

Перше, з чого почали, – написали бізнес-план і відшукали локацію, вирішили, що підземка у воєнний час – доволі непоганий варіант. Далі владнали всі юридичні аспекти. Потім працювали над самим приміщенням і меблями, розробляли дизайн. А після відкриття вже почали експериментувати над меню.

«На початку у нас було звичайне меню, кава – капучино, лате, як і у звичайній кав’ярні, а потім ми почали вже додавати цікавинки в меню. Експериментували, зрозуміли, якщо змішати те і те, то вийде такий смак, і так далі. Зробили – спробували, якщо смачно для нас, то ми можемо пропонувати це для нашого гостя. Якщо гості приходять до нас, куштують і кажуть, що їм це подобається, то ми залишаємо це і працюємо з цим. Якщо ні, то ми просто прибираємо це. Все залежить від того, що кажуть нам наші гості», — Віталій Чернюк, підприємець.

За кілька місяців роботи вже встигли подружитися з клієнтами й отримали постійних відвідувачів.

«У нас є цікавий досвід, є гості, які приїжджають з інших районів міста спеціально у свої вихідні дні, щоб випити каву зі збитими вершками. Тому що в місті її важко деінде знайти», — Віталій Чернюк, підприємець.

Окремою цікавинкою кафе є любов до братів наших менших. Віталій із дівчиною під час активних бойових дій прихистили в себе маленького собаку та назвали його «Байрактар». Тепер його фото прикрашає фотозону, а його частенько беруть із собою на роботу. А для відвідувачів із домашніми улюбленцями в кафе завжди є свіжа вода та смаколики. Чайові в цьому закладі також йдуть на благодійність.

«На рецепції стоїть банка з надписом «На мрію» і там намальований літачок. Всі кошти, які нам залишають як чайові, щокварталу ми перераховуватимемо у фонд United24», — Віталій Чернюк, підприємець.

Головним секретом рішучості у відкритті власної справи Віталій вважає стресостійкість.

«Треба взагалі демонструвати стресостійкість у будь-якій ситуації. Тут навіть не є важливим, ти займаєшся бізнесом чи десь працюєш, чи безробітний. Або ж волонтер. Треба всюди мати стресостійкість і критичне мислення. Бо якщо кожен день сидіти вдома і казати, що буде повторний наступ і через те не варто нічого робити, тому що вони зайдуть та розіб’ють, заберуть і так далі… Ну а сенс тоді? А коли ти береш і робиш, знаєш, що ти сплачуєш податки, таким чином ти підтримуєш державу і Збройні Сили України. Я вважаю, що це більш виграшна стратегія і в цьому напрямку рухатися», — Віталій Чернюк, підприємець.

Наразі в умовах воєнного стану держава створила доволі велику кількість можливостей як для нинішніх підприємців, так і для тих, хто тільки починає власну справу, докладно про них можна дізнатися на порталі Дія.Бізнес. Утім, малі підприємці також потребують нашої з вами уваги, якщо ви побачили в місті новий магазинчик або кафе, то неодмінно завітайте туди та підтримайте новачків. Економіка повинна працювати: так ми зможемо наповнити державний бюджет і наблизити нашу Перемогу.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button