Суспільство (відео)

Традиції Водохреща: священник пояснив, чи варто стрибати в ополонку (Відео)

Хрещення Господнє завершує цикл різдвяних свят. За своїм значенням воно не менш важливе, аніж Різдво та Великдень. Православні християни відзначають його 19 січня. Саме цього дня заведено ходити до церкви, а також пірнати в ополонку, аби очиститися від гріхів.

«У мене такий складний графік, я працюю на роботі три дні через три, тому не маю часу ходити».

«У мене батько все життя купається, брат купався. Усі ми заходили до річки. Тож сімейна традиція. Моєму батькові 75 років, він досі купається. На річку не ходить, а обливається з колодязя водою. Приносить це здоров’я. Тому люди йдуть в ополонки».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці поділились своїми «водохрещенськими» традиціями (Відео)

Чернігівський священник протоієрей Володимир пояснив, що саме цього дня вода має особливі цілющі властивості. А сама традиція пірнати в ополонку корисна для віри, спасіння й очищення.

«Вода нам буде сприятливою, допоміжною, яка омиватиме немочі, гріхи. Як кажуть, по нашій вірі і дасться. Ми повинні слухати Бога, нашого Спасителя, який прийшов до нас і кличе нас до оновлення, очищення, духовного зростання, боротьби проти тих піднебесних злоб, які переміг Господь, яких посоромив і які не мають над віруючою людиною сили», — Протоієрей Володимир, священнослужитель Катерининського храму, м. Чернігів.

Святкування готується ще в переддень Хрещення. Ввечері рубається ополонка, облаштовується місце для купання й освячується. В саме свято читається молитва у храмах, проводиться літургія й освячення води.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крижане Водохреще: ретроспектива по-чернігівськи (Фото)

«Не всі можуть пірнати, не всі можуть прийти на річку через холод, стрес, боязнь. Тому йдуть тільки найбільш зрілі, найхоробріші, щоб окунутися. Це приносить людині поміч у здоровї тіла та духу. Решта людей приходить у храм. Ця вода буде впродовж року як споживання, прощення гріхів, нашого другого причастя. Воду можна споживати і кожен день, і часто», — Протоієрей Володимир, священнослужитель Катерининського храму, м. Чернігів.

За словами протоієрея Володимира, Хрещення відзначають уже приблизно дві тисячі років. Це свято ще називають Богоявленням.

«Син Божий прийшов на землю звершити спасіння роду людського, оновити його духовно і тілесно. Ця вода омиває скверну, гріхи, омиває все зле. Тому й називається це свято Богоявленням, коли співає свята церква», — Протоієрей Володимир, священнослужитель Катерининського храму, м. Чернігів.

Священник наголошує, що саме цю традицію, закладену Ісусом, і нині бережуть християни.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Михайло Пронін

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button