Суспільство (відео)

Відновити душевний спокій після війни допоможе спільна праця, — отець Роман (Відео)

Настоятель Катерининської церкви отець Роман розповів ЧЕline про липневі свята та порадив, як відновити душевний спокій після війни

Що святкує церква у липні?

«7 липня ми відзначали Свято Івана Хрестителя. Я думаю, що не треба плутати зі святом Івана Купала, бо це свято язичницьке, яке перейшло ще зі стародавніх часів, проте багато людей зберігає ці традиції до сьогодні, але все ж таки церква святкує Різдво Івана Хрестителя, того, хто проповідував Спасителя і про кого сказав Христос, що не було більшого, народженого жінками.

Зараз маємо Петрів піст, що триватиме до 12 липня, коли церква вшановує пам’ять святих первоверховних апостолів Петра та Павла. 13-го ми згадуємо пам’ять усіх святих апостолів, тобто Собору святих апостолів.

У липні ми святкуємо пам’ять рівноапостольної княгині Ольги і 28 липня – день української церкви, день пам’яті Святого рівноапостольного і Великого князя Володимира. У Києві відбувається урочисте богослужіння, Великий хресний хід, де збирається більше 20 000 людей. І наша чернігівська єпархія, відповідно, бере участь у богослужінні та ході».

Як відновити душевний спокій після війни?

«У кожного, хто приходить зі сходу, ми всі розуміємо, який може бути духовний стан. Найперше: зберігати в своєму серці спокій і мир. Знати, що перейшли з однієї реальності в іншу – тут не проходять війна та бойові дії, відповідно, цей бойовий настрій треба зуміти все ж таки залишити за кордоном свого дому, бо стан бійця передаватиметься дружині та дітям.

Але ми добре знаємо, що атмосфера добра, спокійна, любовна, відповідно, все віддається тим самим. Якщо атмосфера зла, роздратування, вона також переходить – і тоді починається війна вже у своїй сім’ї.

Тут повинна бути спільна праця, щоб одне одному несли любов, духовне задоволення і це означатиме мир і спокій надалі, а також збереження сім’ї».

 

Ще статті по темі

Back to top button