Суспільство (відео)

Відзначати 9-го травня День Європи: що думають чернігівці про нову ініціативу (Відео)

Президент Володимир Зеленський пропонує встановити в Україні 8 травня – День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, а 9 травня відзначати не День перемоги, а День Європи. Він подав у Верховну Раду законопроєкт про 8 травня та підписав указ про День Європи. Як ставляться до такої ініціативи Президента пересічні громадяни, ми поцікавилися в чернігівців.

Прокоментувати історичні аспекти 8 та 9 травня ми також попросили відомого історика Сергія Бутка.

«Чому саме 8 число? Чому ми відкидаємо 9 травня? Тому що саме 8 травня було підписано акт капітуляції нацистської Німеччини та закінчилася Друга світова війна в Європі. Тобто 9 травня – це вже перший мирний день. А Сталіну треба було і він наполягав саме на 9 травня, щоб показати виключно роль Радянського Союзу. Хоча чого ділитися? Перемога над нацизмом – це зусилля всіх країн, усіх народів і всіх Героїв. І українців, і білорусів, росіян і французів, британців, американців», — Сергій Бутко, історик, представник Українського інституту національної пам’яті.

Друга причина: Сталін хотів приховати, що Радянський Союз у певний період був союзником.

«Тому якраз цього року відбувається історична справедливість, і ми тепер разом з усією Європою будемо відзначати День пам’яті і перемоги. Але навіть не стільки перемоги над нацизмом, а день пам’яті – тому що така кількість жертв. Це дійсно світова війна і дійсно жахливі жертви», — Сергій Бутко, історик, представник Українського інституту національної пам’яті.

Після завершення Другої світової війни європейські країни почали продумувати принципи політичної співпраці та економічної кооперації. 9 травня 1950 року французький міністр закордонних справ Роберт Шуман виступив з ініціативою налагодити в Європі спільну координацію та контроль за важкою промисловістю. У результаті 18 квітня 1951 року в Парижі був підписаний договір про створення Європейської спільноти вугілля та сталі. Нині вважається, що Декларація Шумана офіційно започаткувала процес європейської інтеграції. Через кілька років після тривалих міжнародних переговорів, низки угод і договорів був створений Європейський Союз. Це привело до об’єднання 27 країн на основі спільних людських і демократичних цінностей. Саме тому в ЄС 9 травня відзначається День Європи.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button