Суспільство (відео)

Військово-меморіальне кладовище на цвинтарі «Яцево»: архітектори презентували чотири проєкти (Відео)

У Чернігові провели перше громадське обговорення та засідання конкурсної комісії з облаштування військово-меморіального кладовища на цвинтарі «Яцево». У квітні міська військова адміністрація оголосила конкурс ідей серед архітекторів і скульпторів, аби ті запропонували своє бачення стосовно того, який вигляд матиме центральний монумент та секції кладовища, де поховані загиблі Захисники України.  

«19 квітня було оголошено конкурс ідей для створення проєкту з облаштування військово-меморіального кладовища в місті Чернігів на кладовищі «Яцево». Цей конкурс триває, протягом двох тижнів надавали пропозиції», — Дмитро Брижинський – начальник Чернігівської міської військової адміністрації.

Під час першого обговорення громадськості та комісії були презентовані чотири ідеї облаштування військово-меморіального кладовища від архітекторів і скульпторів.

Такий вигляд має проєкт Геннадія Єршова та Олексія Попова. Основою композиції є ворота-арка, поряд із якими розташована постать ангела-воїна з мечем і щитом у руках, на його ногах військові берци. Згідно з ідеєю Романа Єршова, центральний пам’ятний знак матиме вигляд дзвону, що виконуватиме також функцію каплички, яку зможуть відвідувати рідні загиблих воїнів.

«Зі східного боку розміщений стилізований герб України, розміщений напис, відповідно до побажань людей. Увінчує композицію стилізований козацький хрест. Всередині, відповідно, можна облаштувати невеличкий простір для розставлення лампадок. Він буде захищений від вітру і стане дзеркалом для малого дзвону, що підвішений угорі каплиці і там можна зробити невеличке місце для розстановки лампадок», — Роман Єршов – архітектор.

Комплекс із перфорації портретів воїнів різних часів, які боролися за незалежність України, стіни-колумбарію та стилізації сектору поховань. Таку концепцію представив Юрій Кайгородцев.

Концепцією комплексу, яку представили Борис Дєдов і Олег Родін, стала стіна з інформацією про полеглих воїнів, а центрі якої розміщена постать Олександра Мацієвського, над яким схиляється янгол у журбі.

«Це стіна з чорного граніту, поділена на рівні частини плитами, що встановлені перпендикулярно. Сама стіна – це колумбарій, у який можна буде вкладати капсули з прахом. 3:16По центру перед стіною – композиція фігури героя Мацієвського, яскраво-білого кольору, над яким у скорботі схиляється янгол», — Олег Родін – архітектор.

До складу конкурсної комісії сьогодні входять 15 осіб. Серед них – військові, волонтери, історики та активісти міста. Після вивчення всіх наявних ідей проєктів члени комісії зазначили, що всі представлені авторами концепції потребують доопрацювання.

«Я переконаний, що чийсь окремий проєкт не задовольнить того, що ми хочемо бачити, і якщо автори пропозицій будуть готові об’єднати зусилля, тоді, я не хочу називати це компіляцією, але це нове творіння, очевидно, відповідатиме нинішнім потребам», — Сергій Лаєвський – член комісії; директор Чернігівського обласного історичного музею.

Прийом ідей проєктів з облаштування військово-меморіального кладовища на цвинтарі «Яцево» продовжено ще на два тижні. За цей час планується провести ще кілька засідань комісії, аби вибрати найбільш влучні ідеї з усіх наявних проектів й обговорити можливість їх втілення в одній загальній концепції.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button