Суспільство (відео)

«Я зупинив авто і прочитав молитву перед іконкою», – автомобілісти розказали про небезпеку літньої гуми (Відео)

Як завжди, неочікуваний сніг спричинив у Чернігові сплеск дорожньо-транспортних пригод. Причина цього – невчасно перевзута гума автівок. Багато автомобілістів вирішили не звертати уваги на прогнози зимової погоди.

«Від часу початку опадів зафіксовано 30 випадків дорожньо-транспортних пригод», — розповідає Аліна Палуб, т.в.о. інспектора зі зв’язків із громадськістю патрульної поліції.

Серед них – чотири ДТП із потерпілими. Але автолюбителі кажуть, що загальна кількість дрібних аварій перевищила сотню. Адже більшість ДТП вирішуються автовласниками компромісно на місці, без поліції. На тлі сплеску аварій ЧЕline поцікавився в чернігівців-автовласників, чи вчасно змінили гуму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові за годину сталися 10 ДТП

«Дивишся прогноз погоди і робиш це завчасно, для власної безпеки та безпеки навколишніх».  

«Це, по-перше, безпека руху. Я вчора за одну хвилину побачив дві аварії. Я став і прочитав молитву перед іконкою».

Літня гума, хоч і стійкіша перед зношуванням, проте має низку суттєвих відмінностей від зимової. Тому на снігу чи на льоду дорога для неї перетворюється на своєрідну ковзанку.

«Зимова гума має специфічну будову і скал гуми. Вона м’якша і там багато ламелів, щоб вона очищалась», — зауважує Євген Красько, автогонщик, власник шиномонтажу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зимове екіпірування: водіям Чернігівщини на замітку

Саме ці особливості й убезпечують від ДТП. На літній гумі такі, на жаль, буденні порушення як недотримання швидкісного режиму, дистанції, відволікання за кермом, і спричиняють аварії. Поцікавились у досвідчених водіїв, що ще, крім зимової гуми, може допомогти на засніженій чи слизькій трасі.

«Порадив би особисто від себе, наприклад, спілкувався з фінами, які займаються виготовленням зимової гуми, наприклад, Нокіан. Вони радять трішки піднімати тиск, дещо більше рекомендованого виробником авто. Хоча б на дві-три одиниці щонайменше», — говорить Євген Красько, автогонщик, власник шино монтажу.

До того ж, під час вибору саме зимової гуми професіонали радять тільки імпортну. Адже саме в цьому сегменті вітчизняна значно відстає. А ціною поганої якості може стати наша безпека на дорозі.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button