Суспільство (відео)

Військово-меморіальний комплекс на «Яцево»: в Чернігові узаконили земельні ділянки для поховання військових (Відео)

Баталії навколо узаконення земельної ділянки для поховання померлих (загиблих) військовослужбовців на кладовищі «Яцево» тривали в Чернігові кілька місяців. Протягом цього часу представники місцевої влади ніяк не могли знайти компромісу та нарешті ухвалили рішення, де розташовуватиметься, який вигляд матиме та за чий кошт обслуговуватимуть.

11 вересня 2023 року представники місцевої влади нарешті вийшли на фінішну пряму в прийнятті конкретних рішень щодо цього питання – під час засідання виконкому Чернігівської міської ради було ухвалене рішення про відведення на кладовищі «Яцево» двох окремих секторів під захоронення полеглих Захисників і Захисниць України.

«Якщо ми в’їжджаємо на територію «Яцево», оця церква, праворуч і ліворуч є зелена зона, ось вона. Це дуже добре місце, це просто біля в’їзду на цвинтар, це буде видно всім, це буде гідне місце для заходів і поховань.

Ми на цьому місці плануємо робити безпосередньо меморіал військовий, який матиме вигляд, згідно з розробленим проектом», — – в. о. чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Цю ділянку планували визначити виключно такою, на якій здійснюватимуть поховання померлих (загиблих) Захисників і Захисниць України, без можливості бронювання місця для додаткових захоронень цивільних жителів. Саме на цій ділянці, згідно з планом, має розміщуватися військово-меморіальний комплекс.

Водночас планувалося залишити можливість «викупити» місце, але в іншому секторі – біля каплиці, де наразі вже наявні захоронення військових і членів їхніх родин.

Утім, міська військова адміністрація це рішення виконкому від 11 вересня 2023 року не затвердила. За словами начальника Чернігівської міської військової адміністрації Дмитра Брижинського, згідно з проєктом рішення планувалося, що утримання захоронень на ділянці біля каплиці повністю лягають на плечі родичів полеглих. Міська військова адміністрація вважала це неприйнятним і вимагала від виконкому розробити новий проєкт, що передбачатиме фінансування облаштування захоронень Захисників на обох ділянках за кошти міського бюджету, а також анулювати попереднє рішення.  

Під час виконкому Чернігівської міської ради, що відбувся 21 вересня 2023 року, був прийнятий новий проєкт рішення «Про відведення секторів (військової ділянки) на міському кладовищі «Яцево» для поховання померлих (загиблих) військовослужбовців» із дотриманням необхідних законних умов.

«Це рішення прийнято в комунікації та співпраці з військовою адміністрацією, в них було своє бачення. В принципі, воно в нас збігається, тому ми уточнюємо попереднє рішення, ми його скасовуємо і приймаємо нове», — в. о. чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Загалом же анонсоване раніше рішення про відведення двох ділянок під захоронення полеглих Захисників і Захисниць України на кладовищі «Яцево» залишається актуальним, про це нам повідомив начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський. Утім, за його словами, відповідно до нового проєкту рішення, благоустрій захоронень Захисників на обох ділянках відбуватиметься за кошт міського бюджету.

«Ми спершу планували, що буде одна ділянка біля каплички і тільки для поховань військових. Але під час дискусії було заплановано виділити ще одну ділянку – на вході, більш почесну. А також залишити можливість родинам бути захороненими біля своїх рідних.

Пам’ятники, які встановлюватимуть, будуть за одним зразком. Також є умова, що захоронення та облаштування могил героїв-військовослужбовців відбуватиметься за кошти місцевого бюджету, а рідних і близьких – за власний кошт», — начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський.

За словами Дмитра Брижинського, наразі необхідно виконати низку робіт з упорядкування необхідної документації, після чого розпочнеться облаштування анонсованого раніше військово-меморіального комплексу на кладовищі «Ялівщина».

«На мою думку, під час війни ми повинні дбати про наших загиблих, облаштовувати могили для поховання, а найбільшу композицію меморіального комплексу слід облаштовувати після війни», — начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button