Суспільство (відео)

Вітаміни і вода: чернігівські наркологи дали поради, як кинути палити (Відео)

« Як. Узяв та й кинув. – Чому знову почали? – Захотів. Я вільна людина, хочу – курю, хочу – не курю».

Курити чи не курити? За словами чернігівських наркологів, мотивація є найвагомішим чинником, що допомагає людині позбутися цієї шкідливої звички. До речі, як і повернутися до неї.

«Курив, курив та й кинув. – Важко було? – Ні. Якщо є бажання, то це легко зробити. Було б бажання».

« Щоб кинути, потрібна мотивація. Кидати курити треба одномоментно. Все має відбуватися протягом одного дня – взяв і відклав»,- Тетяна Гладкая, лікар-нарколог Чернігівської обласної психіатричної лікарні.

Повертає в полон до нікотину більше психологічна залежність. Щоб її здолати, наркологи радять уникати будь-яких нікотинозалежних компаній і нагадувань про цигарку. Це підтверджують і чернігівці.

«Приходиш у компанію і дихаєш димом від куріння. То який сенс?».

«Відмовитися від усіх речей, що нагадують про куріння. Не перебувати в компанії курців, адже відбувається пасивне вдихання нікотину, навіть якщо людина не курить»,- Тетяна Гладкая, лікар-нарколог Чернігівської обласної психіатричної лікарні.

Коли кидаєш, треба пити багато рідини, потрібна вітамінотерапія, за потреби можна вживати заспокійливі препарати за приписом лікаря тощо. І вже згадана мотивація. Найпоширеніша – вберегти здоров’я.

«Захворювання – це бронхіти, рак легень. Захворювання слизових гортані»,-  Юрій Поклад, лікар-нарколог Чернігівської обласної психіатричної лікарні.

За словами наркологів, оманливими є способи кинути з допомогою безнікотинових та електронних цигарок. Останні навіть становлять іншу загрозу.

«Не знімається психологічна залежність. Все одно виникає залежність від електронної сигарети. Тим більше, вже доведено, що електронні сигарети негативно діють, тому що вони… Згубно діють через створення опіку бронхів, виникають запальні явища»,- Тетяна Гладкая, лікар-нарколог Чернігівської обласної психіатричної лікарні.

За словами лікарів, кинути палити – для більшості це не стільки фізіологічна, скільки психологічна проблема, що полягає у виборі та силі волі людини.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button