Суспільство (відео)

Внутрішній світ пологового будинку (Відео)

У сучасному світі народжуваність є однією з важливих складових демографічних процесів. Пологові будинки стали необхідним компонентом системи охорони материнства та дитинства. Тут не лише надають медичну допомогу майбутнім матерям, породіллям, немовлятам, вони впливають і на процеси народжуваності та здоров’я нації загалом. Нам було цікаво довідатися, чи зросла кількість пологів у Чернігові.

«Трошки є тенденція до збільшення, порівняно з минулим роком, коли була активна фаза. За 9 місяців цього року маємо 1400 пологів, а за минулий 2022 рік було 1580, тобто 1600 за рік, а цього року ще квартал попереду. Думаю, що додасться пологів ще 400, а може й більше, за вересень було 166 пологів»,- Василь Гусак – генеральний директор КНП «Пологовий будинок» Чернігівської міської ради.

Попри війну, жінки продовжують народжувати, тож ми розпитали, перед якими труднощами постають жінки до вагітності або під час цього періоду?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині для літніх людей відкрився Університет третього віку

«Однозначно багато хто в стресі, в депресії, війна – це погано, особливо для нас, бо на нас нападають. Від такого стресу жінка може не вагітніти, бо може пропасти менструація на тривалий час. І зараз такі є, яких ми лікуємо. Немає місячних, начебто й почувається чудово, але менструація раз і пропала, це все стрес, це все війна. А немає менструації – немає вагітності, все взаємопов’язано, і сама ситуація не сприяє вагітності, люди бояться вагітніти, не можуть собі дозволити, всі чекають Перемоги, я вважаю, щойно буде Перемога – буде бебібум»,- Василь Гусак – генеральний директор КНП «Пологовий будинок» Чернігівської міської ради.

Генеральний директор розповів, що до повномасштабного вторгнення відсоток передчасних пологів був значно меншим, зараз, на жаль, простежується тенденція до зростання, однак Василь Гусак дав рекомендації мешканкам Чернігова, які мають страх завагітніти зараз.

«Я думаю, що не треба боятися, життя наше йде швидко, жінки, як і чоловіки, старіють, все треба робити своєчасно, не треба чекати – пізніше, через рік. Держава наша бореться, армія справляється, дякувати Богу, місто відновлюється, як і наш пологовий будинок, життя продовжується, тому не треба його зупиняти, я вважаю, що треба народжувати, якщо є таке бажання, не треба це відкладати на завтра»,- Василь Гусак – генеральний директор КНП «Пологовий будинок» Чернігівської міської ради.

Попри всі виклики та зміни в нашій країні, пологові будинки залишаються необхідною ланкою в системі здоров’я. Вони є символом надії і майбутнього, тут народжуються нові життя, нові українці.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Іра Пономаренко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button