Суспільство (відео)

«Вони готувалися саме вбивати голодом»: чернігівці назвали причини великого Голодомору (Відео)

Геноцид українського народу, що забрав життя, за різними даними, від 4 до 10 мільйонів людей.

«Ідеться про мільйони. І в цьому трагедія. Трагедія страшна, тому що під час цього голоду не було розрухи, не було наслідків війни. Це був абсолютно мирний час. Про це ніхто не говорив За публічні висловлювання про «голод» була кримінальна справа»,- Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

Цієї суботи Україна згадує 88-мі роковини великої трагедії нашого народу в 1932-33 роках, яка тоді офіційно формулювалася «московською» комуністичною владою, як «деякі продовольчі труднощі».

«Причина полягала в тому що необхідно було упокорити український народ. Москва смертельно боялася того, що Україна відокремиться. І їй необхідно було українську націю, українську ідентичність максимально послабити. І вони дуже ретельно до цього підготувалися. Вони готувалися саме вбивати голодом»,- Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Чорні дошки» і жахлива смерть: у Чернігові презентували унікальне видання про Голодомор-геноцид 1932-1933 років

ЧЕline поцікавився в чернігівців, якою, на їхню думку, була причина Голодомору, адже багато років це питання навіть в українському суспільстві залишалося дискусійним.

«Вважаю, що тогочасна політика уряду Радянського Союзу. Передумовою стало те, що Сталін просто ненавидів український народ».

«Яка причина? Які люди, така і влада. Начальство зробило Голодомор. Люди зробили самі собі, тому що в нас не слухали людей».

«Те, що я читала, то було насильно вивезено все з України… зерно, продукти в селян забирали. – Хто це робив? – Комуністи. НКВДисти».

«На той час Росія, чи як вона називалася… Комуністи. Радянська влада. Моя мама була маленькою дівчинкою. Теж це все на собі відчула».

«Зробили правителі все для того, щоб знищити наш народ. І тепер оце знову таке робиться. Бачите, що робиться в нашій країні».

Наразі головним і, мабуть, єдиним відстоювальником того, що Голодомор не був геноцидом українців, залишиться наша сусідня країна-агресор.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button