Суспільство (відео)

Ворожа атака на Чернігів, початок нового навчального року та критична ситуація із забрудненням річок (Відео)

Нічна атака безпілотників по Україні та безпосередньо по Чернігову з 2 на 3 вересня стала основною темою серед обговорених подій у міській раді під час щотижневої наради. Зокрема, наразі відомо, що через падіння уламків було зафіксовано загоряння нежитлових, непромислових будівель на околицях міста. Двоє людей отримали незначні поранення.

«Я не буду публічно говорити, де були збиті ті безпілотники. Що важливо знати чернігівцям: усі об’єкти критичної інфраструктури працюють у штатному режимі, виконують усі функції та забезпечують чернігівців усім потрібним», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

За останні тижні кількість тривог в Україні й області значно збільшилася, як і їх тривалість. Проте попри це 2 вересня 86% загальної кількості чернігівських учнів вийшли на навчання в очному режимі. Серед них 2064 першокласники.

«Загалом цього навчального року 22 449 дітей вийшли на очну форму навчання. Загальний контингент – 26 004 дитини. Це, на жаль, менше, аніж в попередньому році, майже на 1100 дітей», — Василь Білогура, начальник Управління освіти ЧМР.

Однак в одній зі шкіл Чернігова наразі навчання відбувається частково дистанційно. Це пов’язано з ремонтними роботами, що тривають у будівлі школи.

«13-та школа ремонтні роботи продовжуються. Частина класів навчається очно шляхом використання навчальних приміщень 32-ї школи, частина дітей навчається дистанційно», — Василь Білогура, начальник Управління освіти ЧМР.

Від шкіл перейшли до обговорення однієї з критичних ситуацій, що виникла в області. Це забруднення річок. У Держагентстві з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм стверджують, що забруднення річок, а як наслідок – загибель риби, є справою рук ворога.

«Станом на сьогодні вода забруднена дійшла до Авдіївки, Гориці, тобто до Чернігова по воді кілометрів 30-40. Прогнозовано, я вважаю, доба-дві – і забруднення дійде до Чернігова. Найкатастрофічніша ситуація зараз у Батурині в Сеймі, показники основні перевищені там у багато разів», — Сергій Жук, начальник Державної екологічної інспекції в Чернігівській області.

Сергій Жук повідомляє, що наразі показник кисню в річках Батурина повністю відсутній. Зараз обговорюється план дій у разі виникнення надзвичайної ситуації в Чернігові.

«Учора на комісії було чітко розписано кожному його функціонал: хто що має робити. Готуватися до надходження мертвої риби, визначити місця для утилізації, створити групи, які збиратимуть, вивозитимуть, захоронюватимуть», — Сергій Жук, начальник Державної екологічної інспекції в Чернігівській області.

«Щодо утилізації мертвої риби ми вчора спілкувалися, продовжуйте цю роботу. Бровари – це варіант, який вчора було озвучено. Якщо це потребуватиме якихось коштів додаткових із бюджету – проведемо виконком, виділимо, але, я вважаю, в нас ще є щонайменше доба, щоб подивитися ще варіанти, ближче щось», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Від 3 вересня в Чернігові закривають пляж «Золотий берег» для відвідувачів, про його відкриття згодом повідомлять містян. Також наголошують про заборону вживання річкової риби.

«Абсолютна заборона таких нефахових рекомендацій, як виловлювання ще живої риби та пересаджування її в замкнуті водойми. Це категорично заборонено», — Сергій Жук, начальник Державної екологічної інспекції в Чернігівській області.

«Зараз стихійна торгівля рибою – це табу взагалі. Повний контроль. Плюс ринки, які є в місті, регулярно перевіряти», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button