Суспільство (відео)

Від малого до великого через роки: Чернігівський історичний музей — про історію свого становлення (Відео)

Чернігівський історичний музей імені В.В.Тарновського започаткував серію освітніх заходів про своє становлення. Це інтерактивні мінілекції із залученням цікавих та унікальних експонатів, які всі охочі зможуть побачити на власні очі.

«Чернігівський історичний музей має насичену та цікаву історію. Це не лінійна історія, що ось сьогодні почалося і завтра закінчилося, вона має розгалуження, об’єднання та роз’єднання. По-перше, коли ми готувалися до 125-річчя музею, а це було в 2021 році, то ми зробили виставку, присвячену саме історії, вона й мала розказати всю цю складну історію. А в 2022 році почалася війна і виставку демонтували, але тема залишилася і її треба розказувати, щоб люди розуміли, що наш музей – це не тільки те, що існує зараз, а що наш музей має давнє коріння, багато колекцій і матеріалів», — Людмила Ленюк, вчений секретар Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського.

Усі цінні колекції й експонати збереглися завдяки зусиллям і любові до своєї роботи працівників, які оберігали їх, попри війни, переїзди та зміну влади.

«У 2023 році нам виповнюється ще одне століття, бо в 1923 році відбулося офіційне створення Чернігівського державного музею. Тобто всі музеї, які були в місті, стали об’єднаними. Це було тільки де-юре, а де-факто вони існували окремо. Ось для того, аби люди більше розуміли нашу історію та пам’ятали, що музей Тарновського, Чернігівське єпархіальне сховище старожитностей, Музей архівної комісії у всіх його видах, Чернігівський етнографічний музей, Музей поміщицького побуту і мистецтва – це все тепер Чернігівський історичний музей імені В.В.Тарновського», — Людмила Ленюк, вчений секретар Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського.

Відкриття проєкту почалося з лекції, присвяченої першому публічному в місті Музею архівної комісії.

«Це була громадська установа, грошей було дуже мало, вони могли утримувати тільки одного працівника творчого й охоронця. Тому на той час на плечі однієї людини покладалося дуже багато роботи, не все встигала вона робити, але нам треба пам’ятати тих, хто зробив і більше, і менше. Завдяки їхній праці, тим каталогам, які вони писали, ми тепер знаємо про наші колекції та як усе це потрапило до нас, із якого саме музею. І от якщо подивитися наші експонати, то там є старі бирки, які ми не викидаємо. Так, ми можемо встановити, і від кого воно надійшло, хто подарував», — Людмила Ленюк, вчений секретар Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського.

Подібні лекції планують проводити кожного місяця та поступово розказувати всю історію становлення. Доступні вони для всіх небайдужих любителів історії рідного краю та держави. Стежити за анонсами можна на офіційному сайті установи http://www.choim.org/

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button