Суспільство (відео)

Воєнне та повоєнне відновлення Чернігівщини: область відвідала голова комітету з питань регіонального розвитку (Відео)

Темпи реалізації на Чернігівщині програми «єВідновлення», а також специфіка воєнного та повоєнного відновлення області – основні теми, які обговорили представники місцевого самоврядування громад регіону під час робочого візиту до Чернігова голови комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ВРУ Олени Шуляк.

«Ми з командою Міністерства відновлення, з представниками Проєктного офісу «DREAM», із представниками громад Чернігівщини, з представниками військової адміністрації та працівниками органів місцевого самоврядування обговорюємо дуже важливі питання, що стосуються відновлення країни.

Нам усім потрібно готуватися до Перемоги і займатися речами, які пов’язані насамперед із плануванням: за якими стандартами, за якими принципами, за допомогою яких цифрових інструментів, тому що ми зараз розуміємо, що залучатиметься не тільки державна допомога, а буде залучатися активно допомога наших міжнародних партнерів. У міжнародних партнерів є високі вимоги до підзвітності, до прозорості. Тому ми намагаємося зустрічатися з громадами, які працюватимуть вже в нових стандартах»,- Олена Шуляк – голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ВРУ.

За словами Олени Шуляк, зараз в Україні діють кілька програм відшкодування коштів за зруйноване внаслідок активних бойових дій житло. Це, до прикладу, «єВідновлення», за рахунок якої люди отримують державні сертифікати на нові домівки або ж кошти, щоб відремонтувати наявне пошкоджене житло.  

Також, як анонсувала Олена Шуляк, наразі Міністерство відновлення готує програму, що буде пов’язана з капітальними ремонтами багатоквартирних будинків, які постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На прикордонні Чернігівщини запрацювала точка доступу для журналістів від Медіабази ІМІ

Водночас продовжується робота задля створення спеціальної моделі взаємодії з населенням, що має житло на тимчасово окупованих територіях. Проєкт уже діє для власників нерухомості в тимчасово окупованому Мелітополі.

Якщо ж говорити про Чернігівщину, що також має певну специфіку у сфері воєнного відновлення житла, зокрема йдеться про безпосередню близькість до ворога та щоденні обстріли прикордоння, то спеціальних проєктів для відновлення в нашій області наразі не передбачено, зазначила Олена Шуляк.

«Особливої специфіки спеціально для Чернігівщини немає, адже руйнування Чернігівщини вони такі самі, як і руйнування Сумщини, Харківщини, Київщини. На превеликий жаль, росія використовує однакові види озброєнь, коли бореться з мирним населенням нашої країни»,- Олена Шуляк – голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ВРУ.

Попри відсутність спеціальної моделі роботи з прикордонними населеними пунктами нашої області, в Чернігові та регіоні продовжує функціонувати державна програма «єВідновлення». Утім, зазначає Олена Шуляк, не всі громади Чернігівщини можуть похвалитися темпами втілення її в життя.

«Чернігівщина входить до тих п’ятьох областей, де найбільше руйнувань. У нас є громади на Чернігівщині, де ми бачимо швидкий темп опрацювання та розгляду комісіями заявок. У нас лідер – Іванівська громада.

Але є й, наприклад, у самому місті Чернігові… Якщо порівняти зі швидкістю Іванівської громади, то хотілося б, аби трошки швидше йшли ці процеси.

У мене будуть сьогодні наради з цього приводу з очільниками області, а також із представниками громад. Мені хотілося б проговорити, можливо, є якісь технічні або моменти інформаційного характеру, в яких ми можемо допомогти, щоб швидше відбувалося опрацювання заяв»,- Олена Шуляк – голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ВРУ.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

 Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button