Суспільство (відео)

Воєнний стан у дії: на Чернігівщині перевіряють захисні споруди та укриття (Відео)

Величезна підземна споруда – вона ховається під Чернігівським міським пологовим будинком – 8 метрів під землею. У разі ведення бойових дій це сховище стане притулком для пацієнтів медзакладу. Для їх евакуації адміністрація має небагато часу – 12 годин.

Площа цього сховища невелика – 408 м2. Одночасно воно може прихистити сто нетранспортабельних пацієнтів. Тут є запаси питної води і їжі, води для гасіння пожежі, вогнегасники, а також протигази і респіраторні маски – по 280 штук. У підземному приміщенні є операційні кімнати і кімнати для прийняття пологів. Для зв’язку із зовнішнім світом є телефон і радіо.

«Все тут підготовлено і працює. Телефон внутрішній, а також міський телефон є. Вони працюють, номери телефонів тут є. Також є радіо, воно теж працює, щоб слухати оповіщення про якусь загрозу», — Валентин Лисенко – провідний фахівець із питань цивільного захисту пологового будинку.

Сховище пологового будинку є прикладом того, як мають бути облаштовані приміщення для укриття. Воно має гарну систему вентиляції, а також дизель-генератор, що може дати достатньо світла.

«Мають бути і фільтраційні установки, міцні двері, туалет, каналізація, запаси води, і передбачено розміщення великої кількості людей, простіше кажучи, це протирадіаційні укриття», — Сергій Болдирєв – начальник цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА

На Чернігівщині майже 600 сховищ. Більше сотні не працюють, адже розташовані на території неіснуючих підприємств. Ще понад 1000 – пристосовані, аби населення могло швидко сховатися в разі військової або радіаційної атаки.

«Якщо буде загроза населенню – завдання органів влади провести організовано евакуацію, щоб якомога менше людей залишилися проживати на тих територіях, де можливе ведення бойових дій», — Сергій Болдирєв – начальник цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА.

Із введенням воєнного стану на Чернігівщині всі працюючі сховища перевіряють, прибирають і роблять косметичні ремонти. Хоча, за словами Сергія Болдирєва, вони готові були прийняти населення ще у 2014 році.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Молодці щоб всі інші області такообили язані що ульвові поробили зоаищ бізнес вирощують гриби провірте

Back to top button