Суспільство (відео)

Вшанування подвигу під Крутами стало майданчиком політичних промов (Відео)

Рівно сто років тому, завдяки кільком сотням курсантів військового училища та добровольцям вдалось зупинити багатотисячний наступ більшовиків на Київ. Сьогодні ж цей подвиг під Крутами пам’ятають, загиблих вшановує Борзнянщина та вся Україна.

«Це урок єдності. Бо ми весь минулий і цей рік згадуємо століття української революції. Ми маємо не повторювати цих уроків. І головне – Україна пам’ятає своїх героїв, тому вона є і буде», — архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

Саме на цьому місці розвернувся нерівний бій, у якому українська сторона втратила 240 чоловік вбитими, пораненими та полоненими. Утім, курсанти проявили неймовірну мужність.

«Вони вбили 300 чоловік із російських військ. Тримали оборону, їх не змогли пробити в лоб. І змушені були в другій половині дня оточувати наші позиції. У нас людей елементарно не вистачало», — представник Інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Бій тривав 6 годин, українські захисники мали лише 16 кулеметів та одну гармату. Попри трагізм ситуації та значні жертви, бій під Крутами історики вважають визначним.

«Бій під Крутами був успішний, тому що щонайменше на 4 дні був затриманий ворог, це дало можливість УНР, їхнім дипломатам у Брест-Литовську підписати мирний договір і отримати допомогу від союзників: Німеччини та Австро-Угорщини», — представник Інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У драмтеатрі інсценізували бій під Крутами

Під час відзначення роковин актори представили літературну композицію, посадовці поклали квіти до меморіалу пам’яті Героїв Крут. Святі отці відслужили за загиблими поминальну літію.

«Треба пам’ятати, якби не вони, хто знає, що було б зараз в Україні», — учень з м. Прилуки Євген Ладигін.

Учасники заходу зазначають: події сторічної давнини дуже нагадують сучасність.

«Так само Росія намагається напасти, ми знову захищаємо свою територію і знову потерпаємо, жертвуючи людьми», — курсант Академії державної пенітенціарної служби Святослав Стручинський.

На вшануванні значної дати зібралось чимало представників різних політичних партій, використавши майданчик біля меморіалу для своїх довгих промов.

Захід закривали курсанти та ліцеїсти, які пройшлись урочистою ходою повз меморіал.

Журналіст Аліна Клименко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button