Суспільство (відео)

Вступна кампанія 2023 у розпалі – як вона відбувається в Чернігові (Відео)

З 19 липня в Україні розпочалась активна фаза вступної кампанії 2023 – у цей період випускники шкіл подають заяви та документи для навчання у вишах. Зробити це можливо як самостійно онлайн – через електронний кабінет вступника, так і з допомогою приймальної комісії університету, в якому планує навчатися абітурієнт. Ми завітали в один з вишів Чернігова аби дізнатись, як у них відбувається вступна кампанія 2023.

«В перші дні були не такі великі потоки, але зараз, в останні дні, середа-четвер-сьогодні, у вихідні дні, загалом до 31 липня, я думаю, що заяв буде ще більше.

На сьогоднішній день, якщо ми говоримо лише про абітурієнтів лише на базі повної загальної середньої освіти трошки більше 1000 на бакалаврат. Майже як минулого року», — відповідальний секретар приймальної комісії університету Наталія Носовець.

Другий рік поспіль вступна кампанія в Україні відбувається в умовах воєнного стану. Це впливає на усю процедуру її проведення і викликає чимало складнощів під час реєстрації вступників, як у працівників приймальних комісій так і у абітурієнтів.   

«Складнощів дуже багато хочу сказати. Цьогорічна вступна кампанія змінюється ледь не щодня: щось оновлюється, щось додається. Наприклад вчора цілий день не працювала наша Державна база і вступники не могли реєструватись, а ми не могли приймати заяви», — », — відповідальний секретар приймальної комісії університету Наталія Носовець.

Зі слів Наталії Носовець, найбільшу кількість заяв цьогорічні абітурієнти подають на спеціальність «Психологія». Разом з цим, користуються попитом і ряд інших освітніх програм.

«Також багато заяв на право, багато заяв на середню освіту: англійська мова та література, дошкільна початкова освіта», — відповідальний секретар приймальної комісії університету Наталія Носовець.

Абітурієнтка Вікторія Ковалець приїхала зі Сновська до Чернігова аби подати документи в обраний виш з допомогою приймальної комісії. Адже так зручніше для неї та і заразом, це чудова можливість аби краще дослідити майбутнє місце навчання. 

«Розповідають, кажуть куди що писати. Нема складнощів ніяких, все чітко. Мені подобається», — абітурієнтка Вікторія Ковалець.

Закінчується реєстрація заяв абітурієнтів о 18:00 31 липня 2023 року.Рейтингові списки вступників, надання рекомендацій до зарахування та оприлюднення списків для зарахування на бюджет буде здійснено не пізніше 5 серпня.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button