Суспільство (відео)

Екстрим-відпочинок із парашутом: на Чернігівщині процвітає захмарне дозвілля (Відео)

Порівнятись із хмарами й отримати заряд адреналіну можна в селі Прогрес на Чернігівщині. Літак, у народі – «кукурузник», спершу підніме вас у захмар’я, а далі, на пару з парашутом або інструктором, ви почуватиметеся птахом.

«Словами цього не поясниш. На землі ми цього не побачимо ніколи. Хто не був тут, той у житті цього не побачить», — Олександр Туніков, начальник Чернігівського авіаційно-спортивного клубу.

За словами досвідчених парашутистів, головне для вдалого стрибка – чітко виконувати інструкції. Готують до польоту парашутистів-новачків перед стрибком щонайменше п’ять годин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівське руферство: як вберегти дитину від екстремального способу самовираження

«Слухати інструктора та виконувати всі його настанови. Все. Будь-яке відхилення від настанов інструктора призводить до якихось неприємних ситуацій», — Ігор Ткаченко, інструктор зі стрибків із парашутом.

Стрибки здійснюються з висоти від 800 метрів – для новачків і до 3000 метрів – для професіоналів. Покинути борт літака можна трьома способами: самостійно – зі звичайним парашутом, у тандемі – тобто в парі з інструктором, і спортивним стрибком – із керованим парашутом. Останнє – для професіоналів. Найбільш безпечний варіант для новачків – це тандем.

«Стрибок у тандемі – це найбезпечніший спосіб. Стрибати з досвідченим інструктором. Це дає можливість відчути вільне падіння, політ під керованим парашутом і найголовніше – це м’яке безпечне приземлення», — Роман Сліпий, інструктор із парашутного спорту, повітряний відеооператор.

У новачків перед стрибком ще на землі відчувається хвилювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екстрім та ризик: ніжинські підлітки наражаються на небезпеку

«Трішки хвилююся. Сподіваюся, все буде добре», — Ксенія, парашутист-новачок, м. Чернігів.

«Трішки боязко»,Кирило, парашутист-новачок, м. Ірпінь.

А от вже «після» емоції позитиву охоплюють повністю.

«Які відчуття? О, Боже. Всім раджу не боятись і пробувати. Відчуття просто нереальні», — Наталія, парашутист-новачок, Хмельницька область.

«Емоції в принципі позитивні, але в кожного по різному – хтось кричить, хтось матюкається, хтось просто зітхає і так далі», — Сергій Пиріг, тандем-інструктор.

За словами керівництва клубу, його вже давно ніхто не фінансує. Доводиться виживати за зібрані кошти з відвідувачів, за стрибки. Парашутний спорт – вид відпочинку не з дешевих. Це і заправити літак, і заробітні плати кваліфікованому персоналу, й укладання парашутів тощо. Проте, за словами тих, хто вже стрибнув, – воно того варте. Емоцій польоту нічим не заміниш.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button