Суспільство (відео)

Як у Чернігові писали Радіодиктант національної єдності (Відео)

23 роки поспіль уся Україна в День української писемності та мови долучається до написання Радіодиктанту національної єдності. Цьогоріч Радіодиктант уперше відбудеться в нову дату – 27 жовтня. Саме цього дня, згідно зі змінами до Указу Президента України, відтепер відзначатимуть День української писемності та мови. Пов’язано ж це з переходом ПЦУ на новий церковний календар і зміною дати дня церковної пам’яті Нестора Літописця. Раніше Радіодиктант національної єдності писали 9 листопада.

«Традиційно ми вже кілька років збираємось в авдиторії. І відповідно, запрошуємо в таку віртуальну авдиторію і школярів міста, й області, і наших випускників, тобто колишніх студентів, і колег, і всіх тих, хто хоче доєднатися. І сьогодні особливий день у тому сенсі, що пишуть Радіодиктант не тільки в різних куточках України, а й у всьому світі», — завідувачка кафедри української мови та літератури НУЧК ім. Т. Г. Шевченка, кандидат філологічних наук, доцент Тетяна Хомич.

«Дороги України» – таку назву має цьогорічний Радіодиктант національної єдності. У ньому згадали дорогу і до нашого міста: «Дерева по коліна у воді перед вцілілим пішохідним мостом через Десну в Чернігів». Текст цьогорічного Радіодиктанту написала письменниця Катерина Калитко, його читав актор театру та кіно Олексій Гнатковський.

Ми також долучилися до написання Радіодиктанту в одному з вишів міста і поцікавилися, чому чернігівці вирішили доєднатися до його написання, в чому цінність таких подій і чи вперше беруть участь у написанні.

«По-перше, цього дня єднається саме вся Україна, всі будемо писати, єднатися, слухати диктант. По-друге, я вважаю, що цей текст нам будуть диктувати, він зможе кожного надихнути. Ми щось почуємо нове і дізнаємося щось нове для себе», — учасниця написання Радіодиктанту національної єдності Діана.

«Хочу перевірити насамперед свої знання. Сподіваюся, що вони достатнього рівня», — учасниця написання Радіодиктанту національної єдності Валерія.

«Перевірити свої знання з української мови. Цей день дуже важливий для всіх українців. Вони всі єднаються. Усі, хто за кордоном, всі, хто перебуває в Україні. Це дуже важливо для нас», — учасник написання Радіодиктанту національної єдності Кирило.

«Насамперед щоб перевірити себе та свої сили. А вже потім мене зацікавлює той факт, що це не лише я пишу цей диктант, а й всі люди по всій Україні в один момент сідають разом і пишуть диктант», — учасниця написання Радіодиктанту національної єдності Аліна.

«Цього дня саме зараз єднається не тільки вся Україна, а й люди, які перебувають за кордоном. І це як символ єдності, що ми єдині. Вперше пишете?Ні, не вперше. Писала в школі. На жаль, минулого року не писала, але відновлюємо традицію», — учасниця написання Радіодиктанту національної єдності Валерія.

«Того року я також писала диктант. Це було ще вдома, бо було дистанційне навчання. Я сама його писала. А так, минулі роки я теж писала в школі диктант», — учасниця написання Радіодиктанту національної єдності Аліна.

Текст Радіодиктанту національної єдності оприлюднять 30 жовтня після того, як його учасники надішлють свої роботи на перевірку. Надіслати сфотографований або ж відсканований текст диктанту можна до 11-ї години 30 жовтня на електронну адресу організаторів Радіодиктанту.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button