Надзвичайні події (Відео)Суспільство (відео)

Задимлений рейд: рятувальники Чернігівщини навідалися до весняних паліїв (Відео)

Весняне потепління приносить із собою купу клопотів – час виходити на подвір’я та впорядковувати угіддя після тривалого зимового перепочинку. Утім, на жаль, під час вуличних прибирань чимало господарів вдаються до небезпечного та забороненого способу утилізації сміття – спалюють його.

«Кодексом України про адміністративні порушення стаття 77. Перша частина. Там вказано, що заборонене випалювання сухої рослинності, залишків болотяної рослинності і так далі. Це карається штрафом. Мінімальна сума штрафу – від 3060 гривень», — Тимур Дозоров – провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України у Чернігівській області.

Щорічно працівники Головного управління ДСНС України в Чернігівській області проводять безпекові рейди, аби запобігти палаючим порушенням.

Цього разу рятувальники навідуються з перевіркою до сіл Количівка та Іванівка, що неподалік Чернігова. Угіддя, господарі яких полюбляють «палити», видно одразу – їх видають стовпи диму.

Шкода від спалювання листя та сухої трави глобальна і має негативні наслідки як для здоров’я людини, так і для природи. Найпростіше усвідомити на власному прикладі, адже, певне, кожен відчуває, наскільки ускладнює дихання дим, що утворюється під час горіння. І це лише найбезпечніший варіант серед усіх можливих наслідків. На жаль, спектр шкоди від такого способу утилізації значно ширший і страждають від нього не лише люди, але й уся наша екосистема.

«За вихідні було приблизно 30 пожеж в екосистемах, а за минуло добу було орієнтовно 15 виїздів наших пожежно-рятувальних підрозділів», — Тимур Дозоров – провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України у Чернігівській області.

Один із засобів уберегти себе і довкілля від агресивного впливу процесу горіння – вибрати інший спосіб утилізації. Наприклад, вивозити відходи на смітник або ж компостувати.

На щастя, під час рейду чимало місцевих жителів зазначили, що сміття не палитимуть, адже надають перевагу безпечним можливостям позбутися його.

«Ми завантажили на причіп і стоїть на причепі, ніхто не палить. Ось лежить на причепі. Зателефоную старості, дізнаюся куди. Бо в нас не можуть визначити, де зробити смітник. Ось дізнаюсь куди, приїде на вихідних хлопець і відвезе на смітник», — Валентина – жителька села Количівка.

Пан Анатолій, наприклад, сміття компостує і такий спосіб радить використовувати всім охочим. 

Під час рейду працівники ДСНС склали два адмінпротоколи через самовільне спалення громадянами сухої рослинності. Ці заходи зумовлюють хвилю невдоволення серед українців. Утім, варто розуміти, що такий спосіб знищення сміття завдає значної шкоди нашій екосистемі.

Відмовитися від спалювання решток рослин і перейти на екологічні способи утилізації – чудова тенденція, яку варто взяти на озброєння. Адже прикро, що одним із передвісників весни є запах диму в повітрі.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button