Суспільство (відео)

Загострення безпекової ситуації на Чернігівському прикордонні (Відео)

Щоденні ворожі обстріли – реалії населених пунктів Чернігівського прикордоння. Під ворожим вогнем ця територія України опинилася ще відтоді, як росіяни відійшли з території області. І хоч тривалий час ситуація була відверто складна, утім, мала відносну прогнозованість.

Наразі ж ситуація з обстрілами Чернігівського прикордоння мало не найгірша за весь час, розповів староста Тур’янського старостинського округу Олександр Артюшенко. 

«Активізувався ворог, а оскільки ви всі чудово знаєте та розумієте, що ми живемо за 16 кілометрів від кордону з ворогом, то постійно обстрілюється наше прикордоння, наш населений пункт Єліне. Обстріли стали значно частішими, і з такого озброєння, яке раніше не використовувалося. До прикладу, нещодавно до наших населених пунктів почали долітати «Гради». Тобто наразі ситуація дуже небезпечна», — Олександр Артюшенко – староста Тур’янського старостинського округу.

Олександр Клименко – житель населеного пункту Іванівка, розташованого за 15 кілометрів від кордону з ворогом. Із початком повномасштабного вторгнення війна щоденно нагадує про себе жителям села, супроводжуючи їхнє життя моторошними звуками протягом усієї доби. Утім, в останні дні, зізнається чоловік, ситуація значно загострилася.

«Чуємо вибухи майже щодня, на щастя, до нашого населеного пункту не долітає. Близько, але не долітає», — Олександр Клименко – житель прикордонного населеного пункту Іванівка.

Наразі у зв’язку із загостренням безпекової ситуації спостерігається значний відтік місцевого населення. Кілька населених пунктів Чернігівського прикордоння залишилися взагалі без жителів – люди евакуювались звідси, аби убезпечити себе.

«У населеному пункті Єліне проживали двоє осіб, а на теперішній час там уже ніхто не живе, у зв’язку з безпековою ситуацією. Та й так було небезпечно, а зараз ситуація значно ускладнилася, тому люди виїхали. Також населений пункт Млинок, 5 кілометрів від Єліного, то там також, на жаль, був обстріл, і люди, які там проживали, це 11 осіб, на щастя, всі залишилися живі, але після цього всі виїхали», — Олександр Артюшенко – староста Тур’янського старостинського округу.

У випадку, якщо жителі прикордонних населених пунктів виявляють бажання евакуюватися, допомагає їм у цьому місцевий старостат, а також самоврядування територіальної громади. Здебільшого люди виїжджають власним транспортом, розповідає староста Тур’янського старостинського округу Олександр Артюшенко.

Наразі, зважаючи на погіршення безпекових умов, серед людей поширені панічні настрої, зізнається чоловік.

«Багато чуток ходить. Щось про повторний повномасштабний наступ, мовляв, може знову таке бути і що нам робити, адже ми на прикордонні. Навіть були розмови, що в Сновську вже стоять автобуси, що будуть всіх кудись везти», — Олександр Артюшенко – староста Тур’янського старостинського округу.

«Хто більш спокійний, хто більш стурбований… Різні настрої. Взагалі населення дуже тривожиться через цю ситуацію, яка щодня загострюється», — Олександр Клименко – житель прикордонного населеного пункту Іванівка.

«Намагаюся людей заспокоїти, з того погляду, що ситуація дійсно складна, і може бути що завгодно. Але отакі панічні настрої треба відкидати, бути оптимістами. Бо коли ти починаєш у все це занурюватися, це дуже сутужно, адже коли ти перебуваєш у панічних настроях, то й люди навколо збиваються з правильної дороги», — Олександр Артюшенко – староста Тур’янського старостинського округу

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button