Суспільство (відео)

Загублені в розрусі: Чернігів занедбав найунікальнішу в Європі пам’ятку архітектури (Відео)

Стародавній Вал, Антонієві печери, давні храми й музеї, а ще сквери, парки і виставкові центри – Чернігів має, що показати туристам. Є у нас і справжні історичні перлинки, які мало де побачиш не лише в Україні, а й навіть у Європі, але вони сховані подалі від людських очей і про них часто забуває міська влада.

«Чорна могила – найвідоміше місце давньоруського поховання у Східній Європі. За однією з версій істориків, саме тут спочиває засновник Чернігова – князь Чорний. Це місце могло стати цікавинкою Чернігова, утім, екскурсоводи дедалі частіше відмовляються вести сюди туристів», — журналіст Яна Титенок.

Чернігівський історик та екскурсовод Віталій Топчій щовихідні приводить до пам’ятки археології групи туристів. Гості бачать не лише величезний курган, який стоїть тут із 10 століття, а ще й зламані лавки, розвалений фонтан і занедбану територію – це вже наслідки діянь сучасників.

«Із Києва, Запоріжжя, Одеси… часто приїжджають сім’ями. І, звісно, коли після нашої площі, облаштованого скверу Богдана Хмельницького, приходиш сюди – пишаєшся своєю старовиною про це розказувати цікаво, але, звісно, морщишся, коли бачиш, що тут не зовсім прибрано, не зовсім затишно», — історик, екскурсовод Віталій Топчій.

Чорна могила може стати одним із основних архітектурних об’єктів на території Чернігова. Чого варта лише історія появи кургану. Вона оповита легендами і звичаями.

«Як його насипали: адже тут рів був, а в ті часи був такий звичай – на обриві під тут розпалювали велике багаття, його було видно здалеку, отак люди визначали, що в Чернігові помер хтось із знатних людей, що треба їхати на похорон і не з порожніми руками, тож везли землю возами та засипали курган. Ось звідки пішов наш давній слов’янський звичай – у могилу кидати земельку»,історик, екскурсовод Віталій Топчій.

Історики досі вагаються – хто ж похований у цій могилі. Мало вірять у те, що тут спочиває князь Чорний. Схиляються до думки, що це може бути воєвода Претич і навіть скандинавський варяг. Єдине, в чому одностайні дослідники, – це була дуже відома особа. Бо що вищий курган, то поважніша людина в ньому спочиває. Початкова висота Чорної могили – 11 метрів. Вона найвища у Східній Європі.

«Головна проблема в тому, що оцей пам’ятник у такому невигідному становищі. Якщо взяти П’ятницьку церкву, то тут можна підійти з чотирьох сторін, там в ідеалі мав би бути з усіх чотирьох сторін, цього, звісно, вже не буде, але хоча б зберегти те, що є, хоча б облагородити цю територію», — науковець Сергій Горобець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велетенський равлик біля Катеринки: у Чернігові презентували проект туристично-інформаційного центру

Як з’ясувалося, не байдужі до цієї пам’ятки архітектури й чернігівці. На сайті міської ради Анжеліка Агабекян зареєструвала відповідну петицію, в якій просить владу зробити інфраструктуру біля кургану привабливою для туристів і зручною для містян.

Говорити про інфраструктурні перетворення в цій частині ще зарано. Курган «Чорна могила» не стоїть на балансі жодної з чернігівських установ. Його охороняє держава, а от у Чернігові за нього ніхто не відповідає, а відтак і не доглядає.

«Треба визначити для кожної пам’ятки балансоутримувача, щоб був якийсь певний контроль, певна діяльність щодо охорони, адже треба проводити певні роботи з благоустрою пам’ятки. Я думаю, якщо створити паркову зону, то там буде дуже гарно, але треба враховувати охоронну зону пам’ятки і треба погоджувати все це з департаментом і з Міністерством культури, бо це пам’ятка національного значення», — заступник начальника відділу департаменту культури і туризму, національностей та релігій Любов Дудко.

За словами Любові Дудко, Чернігівська міська рада начебто забирає на баланс «Чорну могилу», тож будемо чекати, як далі розвиватимуться події. Відомо, що петиція чернігівки набрала достатню кількість голосів, тож міська влада зобов’язана її розглянути і дати відповідь. Історики, дослідники і науковці сподіваються, що вона буде позитивною, і цю територію міста реконструюють. Невдовзі тут планують проводити показові театралізовані екскурсії для туристів, а для цього потрібна красива зона.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button