Суспільство (відео)

«Нітрати можна визначити в домашніх умовах»: чернігівський лікар розповів, як правильно вибирати кавун (Відео)

Сезон кавунів набирає обертів. На чернігівських ринках до заморських фруктів додалися рідні кавуни та дині – з півдня України.

«Поки що тепличний іде кавун. Він значно чистіший за ґрунтовий. Ґрунтовий буде наприкінці серпня», — Тетяна, продає кавуни та дині.

Вибір кавуна – це окрема тема. Зазвичай мало не кожен чернігівець, який «відповідальний» у родині за вибір цієї південної ягоди, має свій «рецепт» правильного вибору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лабораторії розповіли, чи можна вживати кавуни та дині з чернігівських ринків

«Якщо павутинка така на кавуні, малюнок такий у формі павутинки, то тоді наче стиглий кавун».

«За звуком, за плямою, за павутинкою. Якщо павутинка хороша, то повинен бути хороший, якщо маленька – то не дуже».

«Дивлюся, щоб на тому боці, де він лежав, не біле було, а жовте. Якщо він дуже жовтий, ще й кавунище – тоді солодкий як мед».

«Інтуїція. Ну ось дивлюся на кавун і я бачу, який він – добрий чи ні».

Продавці баштанних акцентують на тому, що кавун насамперед має бути стиглим. Несмачні – це зелені.

«Якщо партія вся стигла, то партія буде вся стигла. Якщо вони маленькі, невеликі або один буде зелений, то вибрати дуже складно, вони всі будуть зелені», — Владислав, продає кавуни та дині.

«Кавун повинен… розкрита оця …, якщо вона закрита, на хвостик, отже, вона нестигла. Кавун треба вибирати, щоб він дзвенів, щоб не м’ятий був», — Мазахір, продає кавуни та дині.

Щодо наявності нітратів, то «серпневі партії» баштанних перевищень не мають. Проте все ж таки нітрати є в помітній кількості в динях.

«Кавуни взагалі не було перевищення. За норми 60 це 10-20 мг/кг. У динях 70-80 мг/кг за норми 90», — Марія Панченко, лікар ветеринарної медицини лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 «Центральний ринок».

Підтверджують це і лікарі. Так, медики впевнені, що кавуни, вирощені на продаж, у будь-якому випадку міститимуть нітрати та інші шкідливі речовини (пестициди), тому вживати кавуни треба дрібними порціями, щоб організм встигав виводити все погане з організму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОЗ розповіли, чим корисні кавуни і як їх краще споживати

Мають медики і свої поради для вибору та вживання кавуна.

«Кавун має бути стиглий. Стиглий кавун завжди тріщить, пружинить, на ньому не залишається вм’ятин. Коли зішкрібати кірочку, то немає запаху свіжоскошеної трави. Якщо є, то це зелений кавун. Вміст нітритів без… 7.53 – 8.09  спеціальних нітратометрів можна визначити в домашніх умовах за допомогою склянки води. Шматочок кавуна опускають у склянку з водою, якщо вона підфарбовується в рожевий чи рожево-червоний колір – це нітрити», — Олександр Зленко, сімейний лікар КНП «Чернігівська міська лікарня» №1.

Кавун без нітратів робить воду просто каламутною без кольору. Загалом же цю ягоду називають дуже корисною, особливо для серцево-судинної системи, вона очищає організм від токсинів тощо.

«Ця ягода багата водою, клітковиною, вітамінами, біофлавоноїдами та мікроелементами», — Олександр Зленко, сімейний лікар КНП «Чернігівська міська лікарня» №1.

Проте кавун є шкідливим для людей із деякими хронічними хворобами.

«Шкода може бути, якщо кавуни вживають люди з певними хронічними захворюваннями. Особливо це люди з цукровим діабетом, сечокам’яною та жовчокам’яною хворобами. Якщо є серцева недостатність, також треба дуже обережно їх вживати», — Олександр Зленко, сімейний лікар КНП «Чернігівська міська лікарня» №1.

Загалом радує, що кавун – ягода українська. Зараз більшість цих баштанних – із Херсонщини. Є також із Миколаївської та Одеської областей.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Роман Лазун

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button