Суспільство (відео)

Захоплення, яке лікує душу: в Чернігові працює «Школа мотанки» (Відео)

Захоплення, яке лікує душу та дає сили. Саме таким для Алли Сукретної стала «Школа мотанки», яка існує при Чернігівській обласній бібліотеці для дітей. Життя жінки, як і всіх українців, змінилося після повномасштабного вторгнення. Війна за один день забрала в неї все, що роками наживали з чоловіком. Тепер жінка знайшла розраду у творчості.

«Мене сюди привела не дуже хороша подія – російська агресія. Я погорілиця 100%, тобто руйнація будинку. В домі була, коли це все горіло, бомбило. І слава Богу, зосталася жива з чоловіком. І розумієте, такий поклик душі був, треба було втекти від того жахіття. І коли я дізналася, що тут дівчата-майстрині щось таке дуже цікаве, дуже гарне роблять, я потягнулася сюди душею.

Життя зараз повністю віддане сюди. Я цим живу, мені так легше, я лікую свою душу. Я йду по життю далі. Тобто я вже не плачу стільки, скільки я плакала, я живу»,- Алла Сукретна, учениця «Школи мотанки».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна і патріотизм: освітній процес у школах Черінігвщини (Відео)

Майже рік працює «Школа мотанки». Викладачка Олександра Дідович – знана в Чернігові майстриня. Тому охочих відвідати заняття безліч: від дітей до людей старшого віку.

«Завжди є бажання когось навчити. І найбільше мені подобається, коли та людина, яка навчається чогось, вона щось схопить, їй щось сподобається. Але головне, що вона потім іде далі, придумує щось своє або бере десь з іншої літератури, з інтернету, там зараз стільки інформації, і йде далі. І потім я у когось навчаюся, щось нове дізнаюся, і не тільки для себе. Я тут же його передаю»,- Олександра Дідович, майстриня, викладачка «Школи мотанки».

На заняттях виготовляють ляльки різних видів і розмірів. Свої роботи нам показала одна з учениць школи, яка присвятила рукоділлю вже понад 10 років і також проводить майстер-класи.

«Я тричі вже бабуся. Але досі граюся з ляльками. І мені це подобається.

Це лялька-шестиручка, як ви бачите. Вона – як оберіг рукодільниць. Я сказала б, що ще вона як оберіг хазяєчок, нас, жінок. Бо нам треба шість, а може й більше рук. А сільським жінкам, то там узагалі не знаю, скільки треба рук, щоб впоратися з тим, що вони мають, яку роботу надворі»,- Раїса Павленко, учениця «Школи мотанки».

В українській культурі мотанки виступають символом родючості, достатку й оберегом для родини. Їхня текстильна основа символізує дух і мудрість предків.

«Це, по-перше, відтворення давньої народної традиції – лялька-мотанка. Створення ляльки-мотанки. Це ще оберіг. Це чудовий подарунок»,- Оксана Трухан, завідувачка відділу обслуговування Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

Ляльки-мотанки, створені в бібліотеці, продають на благодійних ярмарках. А також разом із маскувальними сітками передають військовим. На передову вже поїхали більше ніж 200 ляльок-мотанок, аби оберігати наших захисників.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button