Суспільство (відео)

Закрита безпека: чому досі замкнені двері першого мобільного укриття у Чернігові (Відео)

У Чернігові на зупинці транспорту на одній із вулиць встановили перше мобільне укриття. Його виготовлення та доставку профінансували одеські благодійники. Встановили його неподалік одного з модульних містечок міста ще минулого тижня.

«Вивантажували його, ставили укриття при мені. У кого ключ, не знаю. Відкривали. Я подивився. Там не на багато людей, звісно, але можна сховатись. А так усе нормально», — Леонід Мудрик, чернігівець.

«Ходжу на зупинку, побачила, що з’явилося, прочитала, що там на 15 осіб, ключ у кого – не знаю, ніхто не оголошував, хоч би там якесь оголошення написали, в кого ключ, у випадку чого», — Ірина Ткаченко, чернігівка.

«Це так поставили, як кажуть, щоб коли на зупинці люди стоять, а раптом тривога, то щоб заховатися. Але як будемо ховатись, якщо невідомо, в кого ключ? Може, під час тривоги воно й буде відчинене», — Ірина Макатель, чернігівка.

Дійсно, мобільне укриття виявилось зачиненим. На самій будівлі ми знайшли QR-код і змогли зв’язатись із керівником благодійного фонду «Юність 2.0» і проєкту SafePlaceUA Іллею Блохіним.

Він повідомив, що укриття було передане місту, яке тепер ним опікується.

Ми звернулися до управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту. Виявляється, що укриття ще не відчинене для чернігівців, бо наразі споруду не передали на баланс міста, немає відповідного рішення виконкому.

«Коли споруда буде передана і введена в експлуатацію, тоді й буде, відповідно, відчинена. Тому що це майно цієї благодійної організації, яка передала нам захисну споруду, от, по суті, вона їхня. Ключі зберігаються в нас, але вона їхня», — Олег Шамрук, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення ЧМР

Тому це мобільне укриття відчинять для людей після відповідного рішення виконкому. Проте коли воно буде доступне для людей і чи буде постійно відчинене опісля, наразі невідомо. Саме укриття може захистити від осколків до 15 осіб.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button