Суспільство (відео)

Залишити не можна списати: доля російської літератури в Чернігові (Відео)

Із початком повномасштабного вторгнення росії на територію України українці усерйоз замислилися, наскільки глибоко російська культура засіла в їхньому житті. Для більшості це стало поштовхом до викорінення російського бур’яну на полі української культури. Доля знищеного будяка спіткала і російську літературу, яка вже давно вкоренилася на книжкових полицях наших бібліотек.

«На сьогодні вже створена при Міністерстві культури та інформаційної політики експертна рада, до якої увійшли поважні цікаві особистості. Це і історики, і культурологи, й інші фахівці, і представники громадських організацій, які зараз виважено дають оцінку всіх напрямів і всієї літератури. Це стосується і російських композиторів. Ми очікуємо від них чітких рекомендацій, бо цей процес надзвичайно складний», — Олександр Шевчук – начальник управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Списувати російськомовну літературу почали задовго до повномасштабного вторгнення. Утім, 24 лютого стало зрозуміло: щезнути з полиць бібліотек повинно все, що містить у собі російську ідеологію. Таким чином бібліотекарі почали кропітку працю – спершу над визначенням, а потім і над списанням заборонених книжок.

«Російську літературу ми списуємо. Заплановану на 2022 рік. Ще в 2021 році списати мали п’ять тисяч, ми їх практично списали, продовжується списання російської літератури, ми займаємося цим упродовж чотирьох років», — Олена Сльозка – завідувачка бібліотеки для дітей.

Процес списання – справа не одного дня. Утім, після утилізації перед культурою міста постане новий виклик – спорожнілі полиці треба буде заповнити якісною україномовною літературою, з неї і почнеться існування нового свідомого покоління українців.

«Ми повинні інакше підійти до цього процесу та побачити історичні події, коли нам нав’язували певні імперські постаті і принижували українську культуру, що могла б займати достойне місце і в нашому місті-герої Чернігові», — Олександр Шевчук – начальник управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button