Суспільство (відео)

«Залиште «Ялівщину» у спокої!»: баталії навколо регіонального ландшафтного парку (Відео)

«Ялівщина» – одне з найпопулярніших місць відпочинку чернігівців. Тут справді є що любити: мальовничі пейзажі, свіже хвойне повітря, прекрасна річка. Та разом із цим регіональний ландшафтний парк (РЛП) – ласий шматочок землі, за який виникає чимало конфліктів і суперечок між громадськістю та владою міста.

Нещодавно Чернігівська обласна рада зняла з розгляду питання затвердження Проєкту організації території РЛП «Ялівщина», згідно з яким навіть у межах господарської зони парку заборонялося будь-яке будівництво, за винятком будинків і споруд для потреб РЛП, що зумовило хвилю обурення серед місцевих. Громадські активісти створили петицію з вимогою залишити «Ялівщину» у спокої.

«Приводом для петиції стало рішення, ухвалене Чернігівською міською радою у грудні цього року, а саме – про надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою Фонду комунального майна на земельну ділянку площею 3,5 га в межах регіонального парку «Ялівщина» для будівництва та функціонування будівлі рекреаційного призначення», — Олександр Гашпар – громадський активіст, правозахисник.

Історія з цим рішенням не нова.

«Це рішення вперше з’явилося ще в жовтні 2021 року, коли чернігівський міський голова на сесії міськради заявив, що 600 тисяч для утримання центру дитячого та юнацького туризму – це дуже дорого для міського бюджету, і в них є плани щодо продажу цієї будівлі разом з огородженою ділянкою землі, площею 3,5 га», — Олександр Гашпар – громадський активіст, правозахисник.

Тоді цим планам здійснитися завадило те, що в грудні 2021 року керівництво «Ялівщини» затвердило проєкт із встановлення меж регіонального ландшафтного парку, відповідно, були накладені законні обмеження на використання території у зв’язку з тим, що цьому об’єкту було надано офіційно статус об’єкта природно-заповідного фонду. Потім почалося широкомасштабне вторгнення і всім було не до питань «Ялівщини». Повторно тему порушили в міськраді у грудні 2022 року.

У зв’язку з цим була підготовлена електронна петиція, що за один день набрала необхідну кількість голосів. Не змусила на себе довго чекати і відповідь на петицію від міського голови Владислава Атрошенка:

Утім, шанс зберегти «Ялівщину» такою, якою ми її знаємо, все-таки є.

«Якщо Фонд комунального майна розробить проєкт землеустрою і надасть кадастровий номер цій земельній ділянці, то рішення Чернігівської міськради не буде реалізовано. Фактично, не зможе бути реалізоване, бо в межах цієї території буде земельна ділянка вже з кадастровим номером. І включити іншу земельну ділянку з кадастровим номером буде просто неможливо», — Олександр Гашпар – громадський активіст, правозахисник.

Також пан Олександр запевняє: навіть якщо міськрада продовжить встромляти палиці в колеса та унеможливить процес надання кадастрового номеру земельній ділянці, він продовжить працювати над тим, аби план продажу та забудови не справдився і «Ялівщину» залишили в спокої.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button