Суспільство (відео)

11-річна чернігівка ілюструє благодійні книги для британського видавництва (Відео)

У свої 11 років маленька художниця Даріша Крисанова уже має власну виставку картин і створює оригінальні перфоманси. Каже, що малює з самого малечку, адже мріє стати професійним митцем та пов’язати своє життя з творчістю. Улюбленою тематикою дівчинки є фантастичні звірі, яких вона вигадує сама, хоча спершу в роботах Даріші були лише тварини, яких вона бачила на власні очі та по телевізору.

«Спочатку мені це подобалося, тому що це було простіше, а потім я подумала, що можна вигадувати звірів, яких не існує зовсім, і це дуже цікаво. Тут абсолютно різні роботи, тут і про літо, і про птахів, і про дракона з пончиками. Тюлені, які не лежать на пляжі, а їдять ковбасу і живуть у холодильнику», — художниця Даріша Крисанова.

Окрім усього іншого, дівчинка застосовує свій творчий потенціал у благодійності. Вона вже проілюструвала дві англомовні книги, які видає британська благодійна організація «Clever Fox Press». Таку літературу можна придбати в будь-якій країні через інтернет. Прибуток від продажів іде на підтримку дітей біженців і лікування тяжкохворої малечі по всьому світу. До того ж казки у книгах навчають юних читачів моралі та толерантності.

«У книгах про лисиць я зобразила те, як у рудих лисиць сталася пожежа і вони повинні були переселитися до сірих лисиць. Але сірі лисиці їх не приймали. А коли вони побачили рудого лиса, то почали його фотографувати, вони таких ніколи не бачили і не сприймали як таку саму лисицю і такого ж рідного, як і вони», — художниця Даріша Крисанова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ілюстрація творів Булгакова та Висоцького кістками: це треба бачити

Видавець із Британії Юлія Фуксман розповідає, що робота над однією книжкою триває кілька місяців. Дитині-ілюстратору надається повна свобода творчості, але від неї вимагають неабиякої працездатності й терпіння.

«Якщо ми хочемо, щоб книжка була проілюстрована, це дуже важка робота, це не тільки творча робота, але й це важка робота за часом. Тобто, якщо дитина ходить до школи, а в кожній книжці приблизно 20 ілюстрацій, ілюстрації складні, а дитина повинна продовжувати працювати кілька місяців, це не кожна дитина зможе, попри її талант, це велика професійна робота. Та Даріша впоралася. Вона кілька місяців працювала, відправляла нам свої роботи, ми щось коректували, вона перемальовувала ілюстрації», — видавець, автор книг, керівник БО «Clever Fox Press»Юлія Фуксман.

«Я читаю ці книжки, щоправда, вони англійською і я їх перекладаю, щось через перекладач, щось сама. Це теж доволі складно. Але мені не кажуть: малюй отак, я сама, це моя фантазія. Усю казку вмістити в одній картинці мені, безперечно, не вдається, я малюю по 2, по 3 або більше. Ось в одній книжці я намалювала 15 ілюстрацій про швачку, яка шиє сукні для принцес із різних природних матеріалів», — художниця Даріша Крисанова.

Творча наставниця дівчинки, художник і викладач Олена Загребіна вважає: аби розвинути талант дитини, дорослі мають насамперед надати їй підтримку та не нав’язувати своєї думки.

«Якщо батьки створюють умови, щоб дитина хотіла творити і почувалася важливою, то її творчість буде розвиватися. Тому хочеться сказати, що Даріша займається балетом і навчається в художній школі, і багато малює вдома. І це створює таку атмосферу, в якій дуже легко творити. Тому коли ми організовували виставку, то намагалися радитися, вибирати якийсь варіант, тобто це не означає, що був диктат», — керівник проекту «Жива Шафа», художник Олена Загребіна.

Окрім картин, в експозиції Даріші, представленій у Чернігівському художньому музеї, можна побачити й іграшки, які створює її мама за малюнками доньки. А вже найближчим часом у рамках виставки дівчинка проведе власний майстер-клас із малювання плямами, який можуть відвідати усі зацікавлені.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Народ я нарыл способ как без физ. нагрузок и диет сжигать калории и подкачаться дома. Пока опробовал только живот, за две недели убрал пивное пузо и уже проступают кубики, а у жены за неделю ушло пару сантиметров на талии. Мы просто в восторге от этого прибора, вначале не поверили, но решили проверить ведь цена вопроса копеечная. Теперь не нужно сидеть на диетах и ходить в спорт зал, это лучший подарок. А вычитал о нем в этом блоге —- http://tok.pw/miopres

Back to top button