Краса та здоров'я

Фахівці порадили чернігівцям, як вберегтися від ботулізму

Минулого тижня на ЧЕline була інформація про випадки захворювання чернігівців на ботулізм, до того ж, на жаль, із смертельними наслідками.

До речі, особливої гостроти ця проблема набуває в теплу пору року.

«Ботулізм – це гостра токсикоінфекція. Збудники ботулізму досить поширені в природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Наявність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально», – повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще один житель Чернігівщини помер від ботулізму

За словами фахівців, найпоширеніші шляхи зараження: в’ялена річкова риба домашнього приготування; консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна та рибна продукція – особливо небезпечні; запечена на природі картопля у фользі (спори збудника потрапляють через контакт із ґрунтом); необроблені рани на природі (спори збудника потрапляють через воду та контакт із ґрунтом); ковбаси і копченості у вакуумній упаковці.

Перші ознаки захворювання на ботулізм після вживання заражених цим збудником продуктів виявляються від кількох годин до 2-3 днів. Це біль у животі, нудота, блювання; сильна слабкість у всьому тілі, головний біль, запаморочення, безсоння; порушення гостроти зору (двоїння предметів, туман); сухість у роті, зміна тембру голосу, біль під час ковтання; порушення дихання, відчуття браку повітря.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря і в жодному разі не займатися самолікуванням.

Із метою профілактики виникнення хвороби фахівці радять дотримуватись таких рекомендацій: щойно впійману рибу негайно охолоджують або заморожують, перед засолюванням її необхідно обережно випатрати, щоб не порушити цілісності кишкового тракту та не забруднити м’язи його вмістом; засолювання риби проводити тільки в охолодженому стані, за температури не вище як +4°C. Необхідно дотримуватися технології приготування, оскільки при концентрації кухонної солі більше ніж 10% припиняється виділення ботулотоксину; ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби, перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів; не їсти консерви з бомбажем або за підозри на недоброякісність; продукти, які швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику й обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації; ретельно проварювати, тушкувати та просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням; при приготуванні їжі користуватись окремим інвентарем (ножі, дошки) для обробки сирих і варених продуктів; не купувати продукти харчування на стихійних ринках.

«Пам’ятайте: хворобі легше запобігти, ніж її лікувати. Тож ретельно стежте за якістю продуктів, які споживаєте ви та ваші родини!», – кажуть у ГУ Держпродспоживслужби у Чернігівській області.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button