Суспільство (відео)

Заступник міністра юстиції Чернишов розповів про недоліки, які знайшов у Чернігівському СІЗО (Відео)

Чернігівський слідчий ізолятор у рамках реформи пенітенціарної системи, що триває в Україні, відвідав заступник міністра юстиції України Денис Чернишов, а також голова Підкомітету з питань реформування пенітенціарної системи Юрій Мірошниченко. Делегація запланувала оглянути кожен закуток СІЗО і знайти недоліки. Гості просять не ховати від їхніх очей і камер журналістів найгірші приміщення.

 «Який сенс нам витрачати час на показові виступи. Хочете, щоб показували найгірше? О, я так і прошу», — голова Підкомітету з питань реформування пенітенціарної системи Юрій Мірошниченко.

Найперше робоча група оглянула кімнату для довгострокових побачень. Вона платна – 75 гривень за добу. Розраховується той, у кого є гроші, – або засуджений, або його родич, який прийшов на відвідини. У цій кімнаті можна помитися та приготувати їжу.

 «Засуджений, якщо на три доби він на побаченні, то всі три доби він перебуває в цій кімнаті», — начальник Чернігівського слідчого ізолятора Ігор Дрозд.

Зазирнув заступник міністра і до приміщення лазні. Ремонт тут робили силами установи, держава не допомагала взагалі.

Делегація оглянула стіни і підлогу. Перевірила, чи є у крані гаряча вода. Її  довелося чекати.

Мета таких прискіпливих оглядин – знайти проблеми в установі та спробувати відреагувати на них, аби для засуджених були людські умови тримання, пояснює голова Підкомітету з питань реформування пенітенціарної системи Юрій Мірошниченко. За недоліки, запевняє, у Чернігівському слідчому ізоляторі нікого не каратимуть.

«Ми будемо допомагати, бо карати можна тоді, коли держава забезпечила фінансування, а воно не зроблено», — голова Підкомітету з питань реформування пенітенціарної системи Юрій Мірошниченко.

Поспілкувалася делегація і з самими ув’язненими – п’ятьма неповнолітніми, які нині перебувають у слідчому ізоляторі, а також із засудженими до довічного позбавлення волі. У камерах чисто, хоч ремонту вони не бачили вже понад 10 років, переконують мешканці камер.

«Особисто ми прибираємо кожного ранку, пліснява, павутиння – все це прибираємо самі, інколи навіть оцтом промазуємо, самі дбаємо про це», — довічно позбавлений волі Дмитро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зниклого в Білорусі українця знайшли в ізоляторі Краснодара

Підбиваючи підсумки екскурсії слідчим ізолятором, заступник міністра юстиції Денис Чернишов на брифінгу похвалив керівника установи Ігоря Дрозда. Каже, Чернігівський слідчий ізолятор – один із найкращих в Україні, хоч установі вже 200 років.

«Таких кричущих речей я тут не побачив – і лазня в нормальному стані, харчоблок на нормальному рівні, ми відвідали деяких ув’язнених. На мій погляд, це така добра, стабільна, середнього рівня установа, і керівництво робить усе можливе, щоб підтримувати на цьому рівні», — заступник міністра юстиції Денис Чернишов.

Серед недоліків, які знайшла делегація, – і застаріла система опалення, що не економить ресурси, і часом старий посуд і меблі, відсутність у закладі психіатра, стоматолога, терапевта. До речі, в Чернігівському слідчому ізоляторі нині перебувають 365 ув’язнених. Серед них 14 хворі на туберкульоз і потребують особливого догляду.

Та в усіх проблемах заступник міністра юстиції звинуватив державу і недофінансування системи. Цьогоріч на сферу виділено майже 7 мільярдів гривень, однак майже вся сума піде на зарплати та комунальні послуги.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button