Суспільство (відео)

Засуха боляче вдарить по врожаях: біолог розповів про наслідки аномальної спеки (Відео)

На Чернігівщині спека б’є температурні рекорди. Недобре всім – як людям, так і рослинному світу. Чернігівщина як північ України ніколи не славилася температурними рекордами з позначкою «плюс», але, попри це, рослинний світ вміє пристосовуватися до високих температур.

«Якщо говорити про два температурні рекорди червня 2021 року, слід сказати, що ці фактори не мали напрочуд значного впливу на рослинний світ, але адаптаційні механізми рослини включають», — Юрій Карпенко, еколог, біолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мавританські газони та нові мініпарки: в «Зеленбуді» назвали адреси під озеленення в Чернігові (Відео)

До адаптаційних механізмів належать такі: скручується листя, набуває прив’ялого вигляду, сповільнюється ріст тощо. Також зменшується зелена маса рослини.

«Не вегетативна маса формується, а генеративна. Тобто прискорюється процес плодоношення», — Юрій Карпенко, еколог, біолог.

Особливо складно рослинам, адаптованим до наших умов, зокрема хвойним.

«Зокрема хвойні, ті, що були завезені з Північної Америки, потерпають. Насамперед це туї, ялівець, які під час такої спекотної погоди частину своїх листочків-хвоїнок скидають», — Юрій Карпенко, еколог, біолог.

Проте є культури, для яких спека – це додаткові можливості для хорошого плодоношення. Зокрема до таких належать помідори, перець, баклажани.

«Для овочевих культур, зокрема пасльонових, за помірного поливу це досить хороший варіант для їх росту та плодоношення. А для зернових культур, для технічних культур це уповільнення росту, це зменшення врожайності, тому будемо восени рахувати, на скільки зменшиться врожай і соняшнику, і кукурудзи», — Юрій Карпенко, еколог, біолог.

Щодо плодових, то наразі через спеку масово сиплються плоди вишні, сливи, аличі, пізні сорти яблук. Проте, за словами біологів, наразі критичної ситуації з майбутніми врожаями немає, але це може статися в разі відсутності достатньої кількості опадів у липні.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button