Суспільство (відео)

Зберегти школу: жителі Дроздівки влаштували мітинг під стінами облдержадміністрації (Відео)

Сьогодні, 20 липня, діти, батьки учнів Дроздівської школи та педагоги приїхали під стіни Чернігівської облдержадміністрації. Їхні вимоги – не закривати навчальний заклад.

«У нас було 32 дітей, тепер значно побільшало. Ми хочемо відстояти нашу школу, щоб наші діти вчилися в нашій Дроздівській школі»,- Наталія, жителька с. Дроздівка.

«Влада каже, що в нас не вистачає бюджету для фінансування. І це найголовніша проблема»,- Валерій, житель с. Дроздівка.

«На зарплату вчителям 450 тисяч не вистачає їм. Через це закривають школу. Вони порахували: на 3 вересня на 30 дітей виходить 84 тисячі, а як додалося дітей, то вони не перерахували, що в нас виходить по 37 тисяч. І вони пішли проти  нас»,- Галина, жителька с. Дроздівка.

Як альтернативу дітям запропонували їхати до шкіл в інші села.

«Є Куликівка, є Орлівка, Жуківка. Я не хочу, щоб моя дитина о 6 ранку вставала і по морозу йшла до зупинки, щоб їхати. У нас 2-3 км до зупинки дійти, щоб моя дитина ще хвилин 10-15 чекала автобус, а потім ще доїхати. Взимку хвилин 20-30 дитина йтиме до зупинки»,- Лариса, жителька с. Дроздівка.

Мешканці Дроздівки ініціювали програму «Допомога сім´ям». Завдяки цьому до села почали переїжджати родини з інших областей і збільшилася кількість школярів. До села вже переїхали понад 60 осіб.

«Їхали ми сюди, думали, що все-таки школа буде. Бо казали, що школа збережеться, якщо буде збільшуватися кількість дітей. А воно, бачите, як. Наша родина переїхала восьмою за рахунком, а після мене ще п’ятеро. Нас уже 13 сімей. Але нічого це не дає. Я не розумію, нащо їхати в інші села, якщо в нашому селі стоїть така дуже гарна школа. В інших селах не настільки красиві школи і навіть не двоповерхові»,- Богдана, переїхала до с. Дроздівка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтелігенція з усієї України завітала на Чернігівщину (Фото)

Аби обговорити ситуацію, мітингувальників запросили до облдержадміністрації. Тут члени ініціативної групи пояснили ситуацію. Вони зазначили, що Куликівська селищна рада закрила заклад рішенням сесії.

«Громадських обговорень не було. Вперше до нас приїхали представники від Куликівської селищної ради вже після ліквідації закладу, після того, як конфліктна ситуація наростала і наростала»,- Оксана Зубок, жителька с. Дроздівка, багатодітна мати.

«Нам як органу державної влади тепер дещо складно впливати на цю ситуацію, тому що рішення селищної ради відбулося ще у квітні. Постфактум визначати певні речі досить складно»,- Жанна Шерстюк, заступник голови Чернігівської ОДА.

Наразі справа щодо законності закриття школи знаходиться у суді.

«На сьогодні директор школи не звільнена з роботи, тому виникає велике запитання, як можна було закрити школу та ліквідувати юридичну особу, коли ще є наймані працівники, які перебувають на лікарняному»,- Оксана Мірошниченко, правозахисниця.

Батьки повідомили, що в новому навчальному році до школи підуть щонайменше 60 дітей. Однак перерахунку коштів на утримання одного учня не було.

«Нам пообіцяли, що нам принаймні зроблять перерахунки не на 30 дітей… вартість одного учня… а щонайменше 60. Цих перерахунків нам так і не надали»,- Оксана Зубок, жителька с. Дроздівка, багатодітна мати.

«Дійсно 84,5 тисячі – вартість утримання однієї дитини в дроздівській школі – була. Норматив по місту – 15, по селу – 25. Чому так стається? Тому що більша частина класів – неповна. Якщо у звичайному класі обраховується на 36-38 годин, то тут на 7 годин. Це втричі менше фінансування»,- Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

У результаті зустрічі вирішили створити робочу групу, до якої увійдуть представники облдержадміністрації. Вона вивчатиме ситуацію в Дроздівці.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button