Суспільство (відео)

Зброя та документи: новинка чернігівського історичного музею (Відео)

Історичний музей імені Тарновського може похвалитися новою експозицією. Вона присвячена Чернігівщині в часи Української революції 1917-1921 років. Експонати збирали по крупицях, кажуть музейники. Переважно це зброя, світлини та документи. В радянські часи велику кількість матеріалів знищили. Ті, що збереглися у поганому стані, тому виставили їх копії.

«Переважна більшість документів – це копії. Бо оригінали надруковані на поганої якості папері. Експонування може їх знищити. А ми не можемо цього дозволити»,директор історичного музею Сергій Лаєвський.

Експозиція може пересічних громадян здивувати, кажуть історики. Адже чимало  уродженців Чернігівщини відігравали важливу роль у подіях української революції і вирішували її долю. Про це мало ,хто знає. Ісаак Мазепа був головою уряду Директорії, Микола Коновальский – міністром, Євген Онацький – представник центральної Ради. І це далеко не весь перелік. Наразі тривають дослідження щодо створення більшовиками концтаборів на Чернігівщині і діяльності продзагонів. Тому експозицію незабаром можна поповнити унікальними документами.

«Треба буде відобразити роботу концтаборів та продзагонів. Зараз йде дослідження цих тем. Після всього цього наш народ піднявся і зараз став на захист країни», — представник інституту національної пам’яті Сергій Бутко.

Нова експозиція розрахована на широке коло відвідувачів. Завдяки її відкриттю вдалося закрити білі плями історії Чернігівського краю сторічної давнини.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button