Суспільство (відео)

Жителі мікрорайону Зарічне позиваються до суду, аби укласти договір на водопостачання з КП «Чернігівводоканал» (Відео)

У Чернігівському мікрорайоні Зарічне уже понад рік триває конфлікт місцевих жителів із двома комунальними підприємствами: основною причиною суперечок стало небажання місцевих, аби свердловини та мережі в їхньому районі передавали у власність від комунального підприємства «Чернігівводоканал» до новоствореного комунального підприємства «Киїнське», адже це потягне за собою низку проблем, одна з яких – збільшення вартості послуг із водопостачання та водовідведення удвічі.

«У місті яка ціна? А нам хоче Киїнська ТГ давати її по 33 гривні, навіть по 36. Ми з цим не погоджуємося, ми незадоволені», — Ірина Соловей – жителька мікрорайону Зарічне.

«40 років нас водоканал обслуговував водою, ми – жителі міста Чернігова, це наш чернігівський мікрорайон, і раптом після війни, коли у людей стільки біди, все побите, вони нам розказують, що вони відключають нам воду і розривають договір. Ну як це так?», — Марія Ланцева – жителька мікрорайону Зарічне.

«Ця історія розпочалась у 2022 році. В квітні в нас був розбомблений наш мікрорайон, у нас 172 будинки пошкоджено, 30 будинків знищено повністю. Коли люди у квітні приїхали та почали відновлювати свої будинки, то на сайті «Афіша Киїнки» опублікували повідомлення, що КП «Киїнське» попереджає про припинення дії договору з КП «Чернігівводоканал» 30.06. 2022, і це стосується також мешканців Зарічного», — Валентина Васечко – жителька мікрорайону Зарічне.

За словами місцевої мешканки чернігівського мікрорайону Зарічне Валентини Васечко, водопровід у районі прокладений ще у 80-х роках.

«До 2022 року проблем жодних не було, КП «Чернігівводоканал» не говорив про наявність якихось проблем із водою або що. Рішення про передачу прийняли без звернення до людей, без консультацій – ніхто нас не попереджав. Договори вони хочуть наші розірвати і цінову політику укласти в 33 гривні, і щоб мешканці Зарічного, а ми є частиною Чернігова, укладали договори з Киїнкою, хоча всі наші мережі стоять на балансі «Чернігівводоканалу», — Валентина Васечко – жителька мікрорайону Зарічне.

21 лютого 2024 року мало відбутися перше судове засідання за позовом 150 жителів мікрорайону Зарічне до КП «Чернігівводоканал» і КП «Киїнське». Утім розгляд відклали на березень, адже на засідання не з’явився представник КП «Киїнське». 

«Люди зверталися окремо, в індивідуальному порядку, кілька разів. Утім, суди відмовляли в прийнятті позовної заяви, на мою думку, за надуманими мотивами. Зокрема через те, що начебто немає доказів погіршення якості води, і так далі. Утім, якість води не є предметом цього позову. Чернігівська міська рада мережі Зарічного не передала Киїнській сільській раді, а також незаконні вимоги КП «Киїнське» про укладання договорів і про постачання води, оскільки, згідно зі статтею 16 закону про питну воду, підприємства водопостачання можуть здійснювати свою діяльність тільки за наявності технічної документації на водомережі», — Геннадій Авраменко – адвокат сторони позивача.

Утім, за словами адвоката Геннадія Авраменка, відповідних документів комунальне підприємство «Киїнське» не має, адже водомережі селища Зарічне наразі перебувають на балансі комунального підприємства «Чернігівводоканал».

«Ми вимагаємо, аби КП «Чернігівводоканал» поновило дію договорів із мешканцями Чернігова, тобто мешканцями селища Зарічне, а КП «Киїнське» припинило постачання води, оскільки воно на це не має права у зв’язку з відсутністю технічної документації на ці водо мережі», — Геннадій Авраменко – адвокат сторони позивача.

Також позивачі просять суд зобов’язати КП «Чернігівводоканал» і КП «Киїнське» укласти договір на постачання води мешканцям селища Зарічного, аби вартість водопостачання та водовідведення була фіксованою та нижчою, ніж наразі анонсована КП «Киїнське».

«Ми будемо воювати до останнього, оце нехай вони як хочуть», — Марія Ланцева – жителька мікрорайону Зарічне

Журналіст: Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Back to top button