Суспільство (відео)

Живі чи штучні: які квіти обирають чернігівці для своїх померлих родичів (Відео)

Радоницю, тобто поминки померлих, православні християни цього року відзначать 11 травня. Вона завжди припадає на вівторок, тобто на 9-й день після Великодня. 9 травня – проводи та Червона Гірка. Чернігівці розповіли, чи поїдуть на кладовища в ці поминальні дні.

«Ні, вже ходити не можу. Ось із лікарні їду, направлення дали».

«Якщо нормально організують транспорт, я поїду, а якщо ні, то ні. Я вже все там прибрала і все. Якщо вдасться, то піду. Ходила щороку».

«Звісно. Це традиція наша українська – збиратися та поминати рідних і близьких, яких уже з нами нема».

«Дотримуюся традиції, ходжу кожного року. Ну я їздила в Одеську область до батька, а зараз тут піду, тут свекруха померла».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат Сновської міськради закликає земляків відмовитися від пластику на поминальні дні

Традиційно на могили заведено нести квіти. За багато років в Україні вкоренилася традиція прикрашати могили саме штучними. Однак чернігівці поступово відмовляються від них.

«Цього року не купували і не ставили. Кажуть, що забруднюємо природу, то ми вирішили не робити цього більше. – А що ставили? Живі? – Нічого, помили все і на тому справа закінчилася».

«Тюльпани, троянди, гвоздики. Взагалі можна і пластмасові. Дивлячись, що кому по кишені. Зараз живі недорого, тюльпани взагалі дешеві. Зараз на дачах усе росте».

«В мене поховані тільки бабуся, дідусь. Завжди мої батьки носять штучні квіти. Це вже як традиція. Я замінила б квітами у вазонах, живими, але не тими, що зівянуть, а вже посадженими, як ми садили на могилках».

«Справа в тому, що живі – це дуже дорого. Тому я навіть не знаю, чим їх можна замінити. Традиція є традиція».

«Що це таке? Уже роки два чи три ведуть про це розмови. Не треба туди сміття носити, посадіть на могилі гарні квіти. Півоній у мене три кущі, ромашки. Вони всі красиві. Нащо оці віники? Там зараз купи сміття лежать».

«До штучних квітів ставлюся категорично проти. Це не є память, це не є красиво. Живі квіти будуть доречніші».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У поминальні дні в Чернігові збільшать кількість маршрутів на «Яцево»

«Живі. – Чому? – Тому що пластик збирається, а живі цвітуть красиво».

Продавці штучних квітів кажуть, що цього року попит на їхній товар значно впав.

«Не беруть сильно. У попередні роки краще брали. – А з чим це пов’язано? – З екологією», — Людмила, продавчиня квітів.

«З тим, що грошей нема. – Через локдаун? – Так, швидше за все. – Зранку скільки людей десь підходило? – Людей 20», — Тетяна, продавчиня квітів.

Продавці кажуть, що потік клієнтів не збільшиться і ближче до поминальних днів. Загалом вартість штучних квітів коливається від 5 до 150 гривень. Найдорожче коштують великі букети.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button