Суспільство (відео)

У Чернігові може з´явитися притулок для жертв домашнього насильства (Відео)

Упродовж останніх двох років зросла кількість повідомлень про домашнє насильство. Заступник начальника Управління превентивної діяльності поліції області зазначає, що це пов´язано з тим, що люди більше стали звертатися до правоохоронців. З´явилися мобільні групи реагування в Чернігові, Ніжині та Прилуках. Цього року створено спеціальний сектор. Він зазначив, що тільки за останнє півріччя до поліції надійшло приблизно п’ять тисяч повідомлень про домашнє насильство. Із них підтвердилися 1420. 98 – в обласному центрі.

«Наші оператори, які приймають ці повідомлення, якщо відчувають якісь ноти будь-якого насильства. Ми кваліфікуємо в бік не пом’якшення, а в бік тяжкого повідомлення. Коли вже ми виїжджаємо і цей факт не підтверджується, то це краще реагування, коли вже ми визначаємо, що не підтвердився цей факт», — Андрій Зеляк, заступник начальника Управління превентивної діяльності ГУНП у Чернігівській області.

Саме тому тепер дедалі актуальніше питання створення притулків для жертв домашнього насильства. У вівторок, 3 серпня, його обговорили в Чернігові. Тут провели круглий стіл із депутатами різних рівнів, представниками соцслужб, різних організацій і поліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За побиття трирічного сина та домашнє насильство батька засуджено до 4-х місяців арешту

«Уже в багатьох обласних центрах, а також у громадах створені такі притулки та антикризові кімнати. Але, на жаль, місто Чернігів такого ще не має. Створення антикризових кімнат чи притулку дасть можливість цим людям звернутися, отримати як психологічну допомогу, так і місце, де вони можуть перебувати певний час. Сьогодні це питання хочеться винести назовні, щоб суспільство розуміло, що це важливе питання і його треба вирішувати», — Марія Родикова, голова міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» в Чернігівській міській раді.

Найчастіше жертвами домашнього насильства стають жінки та діти. Рідше – чоловіки. Після створення притулку вони матимуть можливість звертатися туди по допомогу. Персонал притулку співпрацюватиме з поліцією, Центром соціальних служб, службою у справах дітей. Про те, куди звертатися, інформуватиме соціальна реклама. У притулку планують створити спеціальний бокс, куди можна буде терміново помістити жертв домашнього насильства.

«В багатьох містах обласного значення такі притулки створені за рахунок субвенції державної, але Чернігів не потрапив до цього списку і не були виділені кошти, тому зараз пропонується депутатськими групами саме за рахунок фондів, благодійних фондів, створити цей притулок», — Марія Родикова, голова міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» в Чернігівській міській раді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині чоловіка притягнуто до кримінальної відповідальності за домашнє насильство

Уже зверталися до Фонду народонаселення, що підтримує такі ініціативи. Однак обласний центр не увійшов до пілотного проєкту. Однак пізніше до ініціативної групи зателефонували та повідомили, що проєктом зацікавилася одна з міжнародних косметичних компаній.

«Вони хочуть реалізувати проєкт корпоративно-соціальної відповідальності своєї компанії. Вони звернулися до Фонду з проханням допомогти визначитися з таким проєктом і порадити класний такий проєкт. Вони одразу згадали про нас, оскільки ми проявляли ініціативу і сказали, що нам буде надана така можливість, якщо ми виконаємо певні кроки, які мають відбутися. Тому сьогодні ми збираємося з представниками різних соціальних служб, поліції… розмовляли з постраждалими жінками, які опинялися в таких ситуаціях», — Юлія Заїка, голова ГО «Ліга ділових і професійних жінок», голова міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» в Чернігівській обласній раді.

Юлія Заїка зазначає, що в Чернігові необхідно створювати притулок, адже в розрахунку на кількість населення він має бути, і не один. Тому вже триває активна робота з його створення.

«Ми проаналізували ситуацію, ознайомилися з документами, переговорили з Фондом, із координаторами. Ми відвідали з колегами Центр соціальної допомоги, подивилися як це працює, які є фахівці, тому що це буде можливість створення кількох штатних одиниць, які підтримуватимуть цих жінок і дітей, котрі звертатимуться до притулку безпосередньо. Наше завдання – винести проблематику на поверхню, створити простір, коли люди почуватимуться безпечно, коли вони зможуть отримати допомогу і психологічну, і медичну, яка буде необхідна в той момент», — Юлія Заїка, голова ГО «Ліга ділових і професійних жінок», голова міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» в Чернігівській обласній раді.

У поліції також розповіли, що кількість викликів на домашнє насильство дещо зростає в період локдаунів. Якщо порівнювати перше півріччя минулого і цього року, то цей показник збільшився приблизно на 10-15%.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button