Суспільство (відео)

Жорстка критика, депутатські рокіровки та призначення на посаду: сесійні баталії у Сновську (Відео)

Емоційна, напружено конструктивна та певним чином доленосна – такою була чергова сесія Сновської міської ради. Засідання справді було специфічним – своєрідний «мікс» емоцій, критики, сліз і водночас вдячності та привітань. Та про все по черзі.

Зважаючи на численні скандали у Сновську, на засідання прийшов ексдепутат Чернігівської обласної ради – відомий на Чернігівщині підприємець Григорій Божок. Він доволі жорстко розкритикував керівництво Сновської міської ради, зокрема вимагав від місцевих керманичів «припинити корупційний цирк» і врешті почати працювати задля розвитку громади.

«Чому люди до мене приходять частіше, аніж сюди? Тому що я їм більше допомагаю, аніж ви. Розумієте чи ні? Все, досить цирку», — Григорій Божок – житель Сновська.

Фіналом звернення Григорія Божка до влади Сновська стає його заява про те, що відтепер він виплачуватиме родинам загиблих Захисників 10 тисяч гривень власних коштів. Таке рішення пов’язане з неприємною історією, пов’язаною з похороном Захисника України, сина жительки Сновська Людмили Коваленко. Річ у тім, що працівники Сновської міськради не змогли належно організувати зустріч траурного кортежу з тілом її сина, а під час підготування до похорону жінка відчула байдужість працівників моргу та представників влади. Також згорьована жінка звинуватила владу у фінансових нестиковках.

«Учора мене питають, скільки мені перерахували коштів на поховання. Я відповідаю, мовляв – 15, на що мені відповідають, що дають 20. Де решта грошей? На кому ви наживаєтеся, скажіть, на кому ви наживаєтеся? На вашому місці я написала б заяву та пішла. Вас люди ненавидять. Вся громада вас ненавидить. Якщо ваші підлеглі не можуть виконувати свої обов’язки, то вам тут не місце. Ви не можете керувати громадою», — Людмила Коваленко – матір загиблого Захисника України.

Опісля Людмила Коваленко йде з сесійної зали, не бажаючи нікого слухати. У сесійній залі починається марафон виправдань і пошуків винних. Після тривалої полеміки на тему «хто винен» просять зробити кількахвилинну перерву, посилаючись на напруженість ситуації.

Пізніше сновський міський голова Олександр Медведьов усе ж таки просить вибачення у згорьованої матері.

«Вважаю, що дуже погано, вибачаємося і я вибачаюся. Я був на похороні, так, я планував виступати та пояснити все, але підійшов батько і сказав, що не треба. Я не коментував і не запитував чому. Щось пішло не так цього разу, тож ми вибачаємось і вважаємо, що ми здатні виправити цей випадок і не допустити подібного надалі», — Олександр Медведьов – сновський міський голова.

Тож після кількахвилинної перерви депутати повертаються до сесійної зали, реєструються і починають розгляд питань порядку денного.

Усього мають розглянути 29 питань, серед яких блок комунальних і земельних. Починають із визнання повноважень депутата Михайла Бодяка, який увійшов до складу міськради замість Павла Тютюнника, який за власним бажанням склав депутатський мандат після скандалу із закупівлею авто для ЗСУ.

Також під час сесії депутати проголосували за те, аби зняти з порядку денного питання про призупинення освітнього процесу в селі Сновське.

«У 2025 році з великою ймовірністю можна констатувати, що через малу кількість дітей і відсутність укриття ця школа буде закрита. Утім, уже на цю сесію було запропоновано призупинити освітній процес. Звернулися батьки, діти, педагогічний колектив цієї школи з проханням не зупиняти та не призупиняти освітній процес, і дати можливість без змін понавчатись у дистанційній формі. Я дякую депутатам, які підтримали моє подання стосовно того, щоб це питання зняли з порядку денного сесії», — Павло Солодовник – депутат Сновської міської ради.

Серед іншого депутати розглянули питання про виділення депутатських коштів.

«Тривалий час ми в селі Кучинівка намагаємося розвивати простір масового користування – «Пункт розвитку і незламності». Я звернувся з проханням до Юрія Музики, депутата Чернігівської обласної ради, він укотре відгукнувся та спрямував зі свого депутатського фонду 30 тисяч гривень на придбання й оновлення меблів і покриття в дитячій кімнаті та кімнаті, де відбуваються івенти», — Павло Солодовник – депутат Сновської міської ради.

Важливо розказати і про рішення, яке можна назвати «переможним» для жителів Сновської громади: більшістю депутатських голосів на посаду першого заступника міського голови було призначено Марію Єфименко.

Нагадаємо, взимку 2024 року у Сновську розгорівся скандал, що виник після того, як міська рада організувала збір готівкою серед працівників бюджетної сфери на придбання автомобіля для ЗСУ. Як виявилося пізніше, відповідальних за купівлю авто звинуватили у привласненні однієї тисячі доларів. Жителі громади тоді вийшли на акцію протесту та вимагали відставки місцевої влади. Також громадськість вимагала призначити Марію Єфименко на посаду першого заступника міського голови, мовляв, саме їй довіряють. Адже саме ця жінка викрила оборудку місцевої влади з автомобілем, а пізніше й інші корупційні моменти – і не побоялася кинути виклик у боротьбі за справедливість.

«Були дві спроби, але ж був замалий кворум і там не вистачало двох голосів по першому засіданню і по другому. Цього разу зібрались і проголосували, хоч не одностайно, але 15 голосів є. Я впевнений, що з Марією В’ячеславівною ми будемо плідно працювати, адже, як вона і сказала, вона прийшла на цю посаду, аби розвивати нашу громаду, аби допомагати та працювати в команді», — Олександр Медведьов – сновський міський голова.

«Роботи в нашій громаді дуже багато. Я готова брати на себе відповідальність. По-перше, потрібно почути проблеми людей, нашого населення. По-друге, потрібно налагодити взаємодію з нашими бізнесменами, щоб залучати інвесторів до розвитку нашої громади. В країні триває повномасштабна війна і наразі нам слід усі зусилля спрямувати на допомогу ЗСУ та їхнім родинам», — Марія Єфименко – перший заступник сновського міського голови.

«Цю людину бажала бачити на посаді громада, всі ми пам’ятаємо ці буремні події, тому що саме вона виявила всі ці оборудки, не побоялася, пішла далі. На мою думку, для громади це доленосне рішення, і я впевнений, що їй усе вдасться», — Павло Солодовник – депутат Сновської міської ради.

Тож, як бачимо, баталії у Сновську тривають. Утім, є підстави вважати, що певного консенсусу між владою й обуреними жителями громади досягнуто. Попереду – робота над помилками, конструктивна співпраця і головне – допомога людям. Як відбуватиметься цей процес – побачимо. Ми ж продовжуємо спостерігати за ситуацією й інформуватимемо вас про подальший перебіг подій. 

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button